Kultúra

2015.01.20. 17:10

Tizenegy diáktársulat állítja színpadra Weöres Sándor klasszikusát

Dunaújváros – Elindult az Ádámok és Évák Ünnepe címmel futó diákszínjátszó program harmadik évada. Weöres-feladvány a társulatok előtt.

Szabó Szabolcs

Hétfőn este a Bartók színházban rendezett első, össztársulati ülésen indult útjára az Ádámok és Évák Ünnepe címmel futó országos diákszínjátszó sorozat helyi kiadása. Az ember tragédiája és az Ó- és Újszövetségből vett történetek után a következő hónapokban Weöres Sándor Holdbéli csónakos című művét dolgozzák fel és állítják színpadra a társulatok. Weöres darabját tíz iskola tizenegy társulata mutatja majd be májusban a Bartók nagytermében.

Hétfőn este a Bartók aulájában tartották az első társulati ülést a résztvevő intézmények képviselői. Képünkön Balla Zsuzsanna Fanni a Széchenyi diákja húz jelenetet a kalapból. Fotó: Zsedrovits Enikő

„Weöres Sándor drámai műveit színpadra állítani nagy kihívás. A költői szöveg, a szárnyaló gyermeki képzelet – mindezek mélyén a felelős történelem-filozófiai gondolkodás – együttesen teszik próbára a színháziakat. Ennek a rendkívüli és számomra lenyűgöző komplexitásnak az újrateremtését próbáltuk meg munkatársaimmal együtt a Nemzeti Színház előadásában." – nyilatkozta anno Weöres Sándor Holdbéli csónakos című darabjáról annak rendezője Valló Péter, aki 2003-ban állította színpadra azt, a Nemzeti Színházban. A nagy sikerrel futó előadás dramaturgja az a Dobák Lívia volt, aki most a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója.

Bár az Ádámok és Évák előző két évadában már magasra tették a mércét a színház és a színjátszás világával megismerkedő diákok, Weöres darabja egy különleges kihívás elé állítja majd a programban résztvevő tíz középiskola tizenegy társulatát. Erre utalt a kezdeményezés vezető mentora, Rubold Ödön Jászai-díjas színművész, aki fokozott együttműködést kért a csapatoktól, hiszen ezúttal – a korábbi évekkel ellentétben – egymást szorosan el nem választható jelenetek összességéből kell majd összeállítani a nagy előadást, amelyet várhatón májusban mutatnak majd be a Bartókban.

A programmal kapcsolatos további hír, hogy Vidnyánszki Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a Széchenyi gimnázium tavaly remeklő társulatát is meghívta az Ádámok és Évák ünnepére, amelyet a fővárosi teátrum nagyszínpadán rendeznek szombaton 19 órától.

(A programban résztvevő iskolák: Bánki Donát Gimnázium, Dunaferr Szakközép-és Szakiskola, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Középiskola, Pannon Oktatási Központ, Rosti Pál Gimnázium, Rudas Közgazdasági Középiskola, Szabolcs Vezér Gimnázium (Pusztaszabolcs), Széchenyi István Gimnázium, Sztárai Mihály Gimnázium (Tolna), Vak Bottyán ÁMK (Simontornya).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!