Kultúra

2012.05.21. 06:02

Hét országból küldtek mesét

Székesfehérvár - Harmadszor hirdette meg a Tündérszó meseíró pályázatot a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A pályázat idén is óriási sikerrel zárult, hiszen 400 mese érkezett 7 ország 164 településéről.

Gábor Gina

A díjkiosztó ünnepséget szombaton rendezték meg a városi képtárban. Kiderült: évről évre népszerűbb ez a pályázat a gyerekek körében, ami egyfelől azt igazolja, a meséket  még mindig sokan szeretik. És nem csak szívesen olvasnak jó történeteket a diákok, hanem maguk is megpróbálkoznak papírra vetni egy-egy történetet... A zsűri tagjai (Kálnay Adél, Nógrádi Gábor és Sohonyay Edit írók)  minden évben felfedeznek néhány eredeti hangvételű, fantáziadús  ifjú szerzőt. Az idén Magyarországról, Erdélyből, a Felvidékről,  Kárpátaljáról, Svájcból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezetek pályamunkák.



Egy meseíró idősebb volt a megadott korosztálynál, egy pedig angolul írt, meséjét egy  családtagja fordította magyarra - ők  ezért nem versenyezhettek... A 400 meséből az előválogató után 53 mesét juttatott tovább a zsűri, végül 23 meséből választották ki a legjobbakat. A kicsik korosztályában a bükkábrányi  Szaszák Luca A másik világ című művével nyerte el az első díjat,   bőrből készült tündér kompozíciót,  Szakács Alíz munkáját. Második lett a bajai Erszényi-Szabó Blanka,  harmadik a zámolyi Endrey-Nagy Ágoston. A nagyok kategóriájában a marosvásárhelyi  Szakács Beáta Hanga című történetével  nyerte el a tündér-díjat,  második lett a szabadkai Sutus Ákos, a harmadik pedig a várpalotai Ádám Luca.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!