Kultúra

2011.04.03. 17:21

Bűvös, varázsos tánc - amit a képzelet enged

Kisláng - Mazsorett, hastánc és modern tánc, gyermekdal, operett és rock and roll. Szoknyák, fátylak, mazsorett pálcák és könnyűzenei melódiák - nosztalgia.

V. Varga József

Tánc- és dalfesztivált rendeztek szombaton délután a művelődési ház nagytermében - kislángi, seregélyesi és táci fellépőkkel. Bemutatkoztak a többiek között Tóth "Sahíra" Krisztina enyingi, lepsényi, mezőszilasi és székesfehérvári hastáncos tanítványai és a lepsényi Mamorettek. Alexa Ákos örökzöld slágerekkel, Zics Nikolett és Horváth Karolina fergeteges táncos produkcióval lépett színpadra. A közönség Hetey Hajnalka akrobatikus táncának és a 2009-es Little Miss Hungary nyertesének, a hastáncos Harkányi Cintiának is tapsolhatott.

Az orientális tánc eredeti arab neve, Raks Sharki, és azt jelenti, hogy a Kelet tánca - magyarázta Sahíra. A népszerű táncműfaj művészi mondanivalót hivatott kifejezni a speciális mozgásformával, a hangsúly a csípőtájékon van, azonban az érzelmeket, a tánc lelkét a finom kézmozdulatok fejezik ki.

Krisztina stílusára a vidámság, a dinamizmus, a szenvedély és a tüzesség jellemző. Fúziót is alkalmaz, hogy színesítse a produkciót, a koreográfiát. A hastáncot ötvözi a salsával, a szambával, hawaii és afro elemekkel - amit csak a képzelet enged.  

 

Test és lélek a tánc által

A hastáncot eredetileg papnők táncolták rituális szertartásokon - tudtuk meg Sahírától -, a Perzsiából, Egyiptomból és Indiából származtatott ősi termékenységi tánc később "népi tánccá", majd külön művészeti ággá, színpadi műfajjá fejlődött. A hastánc az utóbbi évtizedekben az európai kontinenst is meghódította. Egyre több nő műveli, és élesztgeti a tánc által teste és lelke pozitív erőforrásait, másrészt a férfiak is lelkesen, örömmel fogadják a nőiesség, a női szépség táncos megnyilvánulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!