Néhány asztal és szék jelentette az „olvasótermet"

2020.06.03. 16:00

1951. június elsején új, közművelődési könyvtár nyílt Dunapentelén

1951. június elsejétől közel 7500 kötetes állománnyal kezdte meg működését a József Attila Városi Könyvtár, az állomány alapját az Országos Könyvtári Központtól kapott ajándékkönyvek alkották.

duol.hu

Fotó: jakd.hu

A helyiség 90 négyzetméteres volt, egyik felében a műszaki könyvtár, másik felében a városi könyvtár kapott helyett. A két könyvállományt a kölcsönzőpult választotta el egymástól. Néhány asztal és szék jelentette az „olvasótermet”.

A könyvtáralapítás hírére valóságos ajándékozási láz tört ki az egész országban. Számos intézmény, szervezet, üzem, könyvtár és magánszemély küldött a „hős„ város építőinek könyvet. Százával érkeztek a lelkesítő üzenetekkel, üdvözletekkel ellátott könyvek.

Ajándékkönyvek érkezése
Fotó: jakd.hu

Néhány hónap alatt 16 ezerre emelkedett a könyvek száma, amelyek nagy része leltározatlan, feldolgozatlan volt, és a könyvtár katalógussal sem rendelkezett. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból is érkezett küldemény, és a fővárosi könyvtár néhány évig patronálta a könyvtárat, munkatársai látták el felváltva a könyvtárosi teendőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!