12°
19°
10°

Ünnepséggel emlékeztek 1848-49-re Washingtonban és Adán

Az 1848-49-es forradalom mának szóló üzeneteit hangsúlyozták Washingtonban és a vajdasági Adán az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 168. évfordulójának alkalmából tartott hét végi ünnepségeken.

A több mint százesztendős Amerikai Magyar Szövetség Washingtonban szombaton, helyi idő szerint az esti órákban a cserkészekkel közösen tartott ünnepséget, amelyen a népes vendégsereg beszédeket, szavalatokat, Kossuth-nótákat hallgatott meg. Többek között magyarországi és harmadik generációs amerikai magyar fiatalok mondták el gondolataikat 1848 mának szóló üzeneteiről és tanulságairól.

Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet kiemelte: 1848. március 15-e az egyik leglelkesítőbb, legfelszabadultabb, legönfeledtebb nemzeti ünnepünk. “1848-49-ben egyik napról a másikra kialakult egy újfajta, modern polgári patriotizmus, megszületett a modern politikai nemzet és a demokratikus magyar politikai tradíció is” – fogalmazott. Hangsúlyozta, az 1848-as szabadságharc egyik üzenete, hogy Magyarország nyugati minták mentén fejlődik, az európai népek családjába tartozik. 

“Az akkor kialakult nyugatias és demokratikus politikai hagyomány a mai napig meghatározó” – jelentette ki a nagykövet. 

A vajdasági Adán Damjanich János emlékművénél Kalmár Ferenc, a Külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a magyar és a szerb nép viszonya “hullámzó” volt az évszázadok során, manapság viszont olyan kihívásokkal néz szembe Európa, amelyekre csak összefogással lehet megoldást találni. 

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából vasárnap tartott rendezvényen a politikus kiemelte, hogy a magyarságra “határon innen és túl” is számos megoldandó feladat vár, ezért nemcsak magyar-magyar összefogásra, hanem összeurópai összefogásra is szükség van. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját.


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
55 év
Új albummal jubilál az Omega
Időjárás / 21 perce
Vasárnap is elkél az esernyő!
Esős, borús lesz a vasárnap. Az Adrián is.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Fájdalommal értesítjük azokat, akik ismerték, tisztelték, szerették *CZOBOR GYÖRGY MIKLÓS* *dunaföldvári lakost,* hogy 2017. év augusztus hó 29. napján végleg eltávozott. Hamvasztás után szűk családi körben kívánjuk örök nyugalomra helyezni. A megemlékezőket 2017. október 1-jén 15-17 óra között Dunaföldváron a várban várjuk egy beszélgetésre. Emlékét őrizzük! Szerető családja
Német választások / 2 órája
Utolsó pillanatig kampányoltak a német pártok
Női röplabda-Eb / 3 órája
Játszmát nyert, de kikapott a lengyelektől a magyar válogatott
kettős állampolgár / 3 órája
Colin Firth olasz állampolgár lett
fellebbezési folyamat / 4 órája
A londoniak ragaszkodnak az Uberhez
Katalán népszavazás / 4 órája
Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett
Premier League / 5 órája
Nyert a Manchester City és a United is