Külföld

2011.07.29. 11:56

Robbanás egy szíriai olajvezetéken és egy iráni-török fölgázvezetéken

Felrobbantottak egy olajvezetéket péntek hajnalban a nyugat-szíriai Homsz városa közelében. Robbanás rongálta meg pénteken az Iránt Törökországgal összekötő gázvezetéket is.

MTI

Felrobbantottak egy olajvezetéket Szíriában

Felrobbantottak egy olajvezetéket péntek hajnalban a nyugat-szíriai Homsz városa közelében - jelentette a SANA hivatalos hírügynökség, amely szerint szabotőrök intéztek támadást a létesítmény ellen.

"Felforgató banda vett célba egy olajvezetéket Homsz közelében hajnalban, és működésbe hozott egy házilag készített robbanószerkezetet Tell-Kalah körzetében" - közölte a SANA, hozzátéve, hogy a detonáció 15 méter átmérőjű krátert vájt a földbe. Az állami televízió terrortámadásról szólt, de áldozatokról vagy a károk nagyságáról nem.
Homszban van Szíria két olajfinomítójának egyike. A város - a libanoni határhoz közeli Tell-Kalahhal együtt - a Bassár el-Aszad elnök és kormánya elleni tüntetések egyik fő színtere. A kormányerők harckocsikkal is behatoltak oda.
A pénteki a Szíria olaj- és gázvezetékeit érő második ilyen incidens volt azóta, hogy közel öt hónappal ezelőtt lázadás tört ki Aszad uralma ellen. Július 13-án a keleti Deir-ez-Zór tartományban egy földgázvezeték lobbant lángra, ami egyes jogvédő csoportok szerint robbantás következménye volt. Az olajipari minisztérium viszont azt hangoztatta, hogy karbantartás közben ütött ki tűz a vezetéken.
Az olajexport a damaszkuszi kormány fő devizaforrásai közé tartozik, különösen most, amikor a belső lázongások, tüntetések súlyosan érintik az idegenforgalmat.

Robbanás az iráni-török fölgázvezetéken, leállt a szállítás

Robbanás rongálta meg pénteken az Iránt Törökországgal összekötő gázvezetéket, s amiatt szünetel a földgáz továbbítása Törökországba - jelentette Mehr iráni hírügynökség.

Madzsid Budzsarzáde, az iráni állami gázipari vállalat szóvivője szerint a robbanás a reggeli órákban történt Bazargan határátkelőnél, a detonáció nem okozott emberi sérülést.
A robbanás oka egyelőre nem ismert. A szóvivő szerint korai arról beszélni, hogy szabotázsakció történt-e. Ezt szakértők vizsgálják, egyúttal megkezdték a megrongálódott vezetékszakasz kijavítását.
Iránban az utóbbi hónapokban több hasonló robbanás történt, de a hatóságok sosem adtak rá magyarázatot. Áprilisban három robbanás rongált meg gázvezetékeket az ország középső részén fekvő Kom városánál. Emiatt szünetelt a gáz továbbítása az Irán déli részén fekvő gázterminálokból az ország északnyugati részébe. Hasonló robbanások történtek ugyanebben a térségben februárban is. Iráni illetékesek akkoriban azt mondták, hogy nem műszaki hiba okozták a robbanásokat, de azt sem állították, hogy szabotázsakciók történtek.
 Egyes hírügynökségek arra hívják fel a figyelmet, hogy Iránban és Irakban, a kurdok lakta területeken gyakoriak a támadások a Törökországba irányuló csővezetékek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!