Külföld

2012.02.24. 16:59

Orbán elleni tüntetés - Az Internacionálét énekelték

Német baloldaliak tüntettek pénteken a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székháza előtt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tartott délután előadást. A demonstrálók egyebek mellett azt mondták, felháborítja őket a magyarországi romapolitika.

MTI

Az épület előtti téren helyi magyarok - akik szintén szerettek volna ott tüntetni, azt azonban a hatóság nem engedélyezte - közölték: támogatásukról biztosítják az Orbán-kormányt, és sértőnek tartják a magyar kabinet demokratikus elkötelezettségének kétségbevonását.

A német baloldaliak, akik antifasiszta, kommunista csoportosulások aktivistái, egy-két tucatnyian jelentek meg péntek délután a kamara előtti téren, két transzparenst kifeszítve, amelyek közül az egyiken egyebek mellett az állt: "Orbánt megállítani", "a fasiszta rendszereket szétverni". Azt mondták, azért tüntetnek, mert felháborítja őket Orbán Viktor romapolitikája. Szerintük Magyarországon táborokba gyűjtik a romákat. Azért küzdenek - közölték -, hogy "megváltozzon Magyarországon az antidemokratikus rendszer". A résztvevők az internacionálét is elénekelték.

Ugyancsak a kamara előtti téren, és ugyanabban az időpontban, amikor a baloldaliak, németországi magyarok is demonstrációt kívántak tartani, területfoglalási engedélyt azonban nem kaptak az illetékes városrendészeti hatóságtól. A tüntetést azért nem tarthatták meg a kiszemelt helyen és időpontban, mert a belvárosi téren pénteken heti vásárt tartanak, és a szabadon maradt területet már korábban lefoglalták az Orbán elleni tüntetés szervezői - mondta még csütörtökön az MTI-nek Szabó Gabriella, a szervezők egyike.

A helyi magyarok közül többen is azt tervezték, hogy meghallgatják Orbán Viktor péntek délutáni előadását a kamarában, jelenlétüket "csendes szimpátiatüntetésnek" szánják. Mielőtt beléptek az épületbe, a már említett Szabó Gabriella magyar újságíróknak azt mondta: azzal, hogy a baloldali tüntetők fasisztának nevezik Orbán Viktort, egész Magyarországot lefasisztázzák. "Sem mi, sem a magyar kormány, sem Orbán Viktor nem fasiszta" - jelentette ki, felfoghatatlannak nevezve egyúttal azt, ami az Európai Unióban történik Magyarországgal kapcsolatban.

A Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének elnökségi tagja, Barcsay Ákos azt mondta: minden németországi magyar küzd azért, hogy megcáfolja a Magyarországról szóló megalapozatlan állításokat. Egyben sértőnek nevezte a magyar kormány demokratikus elkötelezettségének kétségbevonását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!