Külföld

2008.12.05. 17:46

Obama szerint tovább mélyül a gazdasági válság

<b>USA</b> - <i>Barack Obama</i> a romló munkaerőpiaci helyzet kapcsán nyilatkozta, hogy nincs gyors vagy könnyű megoldás erre a válságra, amely valószínűleg tovább fog romlani.

nincs nev

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken ismertetett adatai szerint az amerikai munkáltatók 533 ezer munkahelyet számoltak fel novemberben a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban, a legtöbbet 1974 óta, ami a mélyülő válság újabb jele. A munkanélküliség 6,7 százalékra emelkedett - közölte a HVG. 

Barack Obama pénteki közleményében korábbi terveit ismételte, azaz munkahelyteremtő új gazdasági ösztönző csomagra van szükség. Az elnök rámutatott, hogy az Egyesült Államok már csaknem 2 millió munkahelyet veszített el a válság alatt, ami szükségessé tesz egy gazdasági felépülési tervet azzal a céllal, hogy legalább 2,5 millió munkahelyet mentsenek meg vagy teremtsenek a következő 2 évben. Valamint határozott cselekvést sürget, hogy fenn lehessen tartani a hiteláramlást, hiszen sok amerikai család és vállalkozás ettől függ. 

Obama szerint a válság lehetőséget is nyújt a gazdaság átalakítására az átlagemberek életének javítása érdekében. Utakat kell újjáépíteni, korszerűsíteni kell az iskolákat, ezen kívül tiszta energián alapuló megoldásokba kell beruházni, hogy csökkenteni lehessen az ország importált olajtól való függőségén - írja a HVG.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!