Külföld

2012.02.08. 11:51

Hideg idő: a fagy áldozatait számolják Ukrajnában

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztere utasította a tárca illetékes szolgálatait, hogy állapítsák meg, pontosan hányan haltak meg az országban a rendkívüli hideg következtében, mert szerinte eltúlzottak voltak a korábban közzétett adatok.

MTI

Viktor Baloga a minisztérium honlapján szerdán közzétett nyilatkozatában nem zárta ki, hogy a rendkívüli időjárás okozta feszült helyzetben és a sürgősséggel foganatosított intézkedések közepette a szakemberek nem tisztázták kellőképpen az ebben az időszakban elhunytak halálának valódi okát. Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy a halálesetekről statisztikát vezetnek mind az egészségügyi, mind a rendvédelmi szervek, továbbá a szociális szolgálatok és a helyi önkormányzatok is. Szerinte ennek tudható be, hogy az összesített adatok első vizsgálata során kiderült, hogy "csak" 112-en haltak meg kihűlés következtében. (Ukrajnában legutóbb hétfőn tettek közzé hivatalos adatokat a fagy áldozatairól, ezek szerint összesen 135-en haltak meg a január végén kezdődött rendkívüli hideg miatt.)

A miniszter szerint előfordultak esetek, amikor a halált közvetlenül nem a hideg okozta, hanem a későn érkezett orvosi segítség, ám a statisztikában ezeket is a fagy áldozataiként könyvelték el. A tárcavezető azt is közölte, hogy a kihűlés okozta halálesetek 90 százaléka a túlzott alkoholfogyasztásra vezethető vissza.

Baloga hangsúlyozta, hogy a jövőben több felelősséget kell tanúsítani az ilyen adatok közzététele során, szerinte akár büntetőjogi felelősségre vonás is alkalmazható a spekuláció megakadályozása érdekében. A szakembereknek pontos képet kell alkotniuk az emberi veszteségekről, mivel – mint fogalmazott – sokszor nem a fagy, hanem azok felelőtlensége és részvétlensége miatt haltak meg emberek, akiknek hivatali kötelessége lett volna az egyedülállókról, öregekről és hajléktalanokról való gondoskodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!