Külföld

2016.01.12. 18:33

Merényletet megkísérlő és zavargásokban részt vevő palesztinokat lőttek le az izraeli katonák

Ciszjordániában lelőttek két késeléses merényletet végrehajtó és egy zavargásokban részt vevő palesztin fiatalt kedden - jelentette az izraeli média.

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Az izraeli biztonsági erők agyonlőttek két tizenhét éves fiatalt, akik katonákat próbáltak megkéselni a Hebron közelében lévő Béjt Anan nevű falunál. Egyikük késsel a kezében kiszállt egy járműből és egy járőröző katonára támadt. Ezek után a katonák tüzet nyitották rá és az autó irányába - tudósított a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Szintén kedden egy határőr katona arról számolt be, hogy Betlehemtől északkeletre a Kioszk nevű kereszteződésben egy elhaladó palesztin autóból tüzet nyitottak rá, de nem esett baja. A katonák átfésülték a környéket.

A Betlehem melletti Béjt Dzsallában délután összetűzés tört ki a helyiekkel, miután izraeli egységek hatoltak a területre. Az összecsapásokban az izraeli katonák lelőtték az al-Aida nevű menekülttábor egy huszonegy éves lakóját. Izraelben és a palesztin területeken már negyedik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

Október elseje óta 149 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal lezajlott összecsapásokban, illetve mintegy kétharmaduk merényletek elkövetése közben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig huszonhárom izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg. 

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!