Külföld

2015.09.06. 14:01

Bajorországba 6780 Magyarországról indult menedékkérő érkezett szombaton

Bajorországba 6780 Magyarországról indult menedékkérő érkezett szombaton vonattal - közölték vasárnap a helyi hatóságok.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

A bajor hatóságok szerint vasárnap reggel további 1200 ember érkezett, és várható egy újabb vonat 450 emberrel.

Egy másik kimutatás, a szövetségi rendőrség összesítése szerint szombaton 26 vonattal összesen 6900 menedéket kereső ember érkezett Németországba.

A szövetségi belügyminisztérium a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztás rendszere alapján osztja el a menedékkérőket a 16 tartomány között. Az "elosztóközpont" szerepét a müncheni főpályaudvar tölti be, ahol sok önkéntes segíti a hatóságok munkáját, és helyszíni beszámolók szerint rendre tapssal fogadják az újabb csoportokat. 

Az embereket a regisztráció és egy rövid pihenő után a városban kialakított ideiglenes szálláshelyekre szállítják, vagy pedig rögtön továbbindítják vonattal más tartományokba. Éjjel indult vonat nagyjából 500 emberrel a Türingia tartományi Saalfeldbe, ahonnan türingiai, szászországi vagy Szász-Anhalt tartománybeli befogadóállomásokra viszik tovább a Magyarországról érkezett menedékkérőket. Egy másik szerelvény 700 emberrel az Alsó-Szászország tartománybeli Braunschweigbe indult, nagyjából ezer menedékkérőt pedig az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Dortmundba szállítottak vonattal. 

A Ruhr-vidéki nagyvárosban szombaton késő este A jobboldal (Die Rechte) nevű szélsőjobboldali szervezet tüntetést tartott a menedékkérők befogadása ellen a főpályaudvarnál. Nagyjából 20 tüntető összeverekedett körülbelül 30 ellentüntetővel, az összecsapást rohamrendőrök fékezték meg. Többen megsérültek, köztük három rendőr, és négy embert őrizetbe vettek. Éjjel aztán ismeretlenek a városban megpróbáltak felgyújtani egy menedékkérők befogadására kijelölt épületet, de tűz helyett csak füstöt sikerült előidézniük a helyi rendőrség közleménye szerint. 

Dortmundba vasárnap délelőtt befutott a Münchenből indult vonat a Magyarországról indult menedékkérőkkel. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a menedékkérőket, akiket Ralf Jäger tartományi belügyminiszter és Ullrich Sierau dortmundi főpolgármester is a helyszínen üdvözölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!