Külföld

2015.02.13. 19:41

Az amerikai szenátus az ukrán pilótanő azonnali szabadon engedésére szólítja fel Moszkvát

Az Egyesült Államok szenátusa pénteken határozatban ítélte el az orosz kormányt Nagyija Szavcsenko ukrán harcipilótanő "törvénytelen bebörtönzéséért", és felszólította azonnali szabadon engedésére.

A testület felszólította az Egyesült Államokat, európai szövetségeseit és a nemzetközi közösséget, hogy támogassák a Szavcsenko és más, törvénytelenül fogva tartott személyek szabadságának visszanyerését célzó erőfeszítéseket.

Az amerikai kongresszus felsőháza ezenkívül szolidaratását fejezte ki az ukrán nép irányában.

Nagyija Szavcsenko 2014 júliusában esett fogságba Kelet-Ukrajnában.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője, Vlagyimir Markin ugyancsak pénteken azt állította, hogy megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy a volt ukrán katonanő vezette a célra társait, akik (tavaly nyáron) Délkelet-Ukrajnában aknatűz alá vették az állami orosz televízió riporterét és kollégáját szállító gépkocsit. 

A tévések meghaltak a lövöldözés során.

Markin azt állította, hogy az ukrán katonanő "egyáltalán nem volt pilóta", mindössze célzóként szolgált - egy Mi-24-es harci helikopteren. "A bíróságnak van joga meghatározni bűnösségének fokát és a büntetés mértékét", és az ügy egyelőre nyomozati szakaszban van - tette hozzá. 

A "normandiai négyek": Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő e heti megbeszéléseit követően Porosenko azt mondta, hogy megegyeztek az orosz féllel a tavaly Ukrajnában parlamenti képviselővé választott pilótanő szabadon engedéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!