Külföld

2014.09.12. 16:28

Ukrán válság - Barroso: a tűzszünet nem elég a tartós béke megteremtéséhez

A tartós béke megteremtéséhez nem elég a Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által megkötött tűzszüneti megállapodás - jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke, miután pénteken Kijevben megbeszélést folytatott Petro Porosenko ukrán államfővel.

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

"Az előző pénteken kötött fegyvernyugvási egyezmény pozitív lépés, de nem elég a szilárd béke biztosítására" - szögezte le Barroso az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: a Moszkva elleni uniós szankciók újabb köre megmutatta, hogy "nem habozunk határozottan fellépni Oroszország elfogadhatatlan viselkedése ellen".  

Kiemelte ugyanakkor: az Európai Bizottságnak nincs felhatalmazása arra, hogy fegyverszállítási vagy akár katonai, haditechnikai együttműködési kérdésekben döntsön. Hozzátette, hogy ezeket a kérdéseket Ukrajnának az egyes tagállamokkal kétoldalú szinten kell megvitatnia. Szerinte azonban keresni kell a konfliktus megoldásának politikai lehetőségét.

"Meggyőződésem, hogy ez a legjobb megoldás nemcsak Ukrajna érdekeit tekintve, de Európa, az európai béke szempontjából is. Természetesen Ukrajnának mint szuverén országnak joga van bármilyen eszközzel megvédenie magát, és erről az alapelvről nem kell lemondania. Aláírhat bármilyen katonai technikai együttműködést, amit szükségesnek tart. Ha azonban van lehetőség bármilyen kompromisszumra, az a legjobb megoldás" - hangoztatta, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság ebben működik közre közvetítőként Ukrajna és Oroszország között.

Szavai szerint az EU-szankcióknak nem az a céljuk, hogy kiélezzék a konfliktust, hanem az, hogy megmutassák: "közvetlen veszélyt" jelent az unió és Oroszország kapcsolataira az, ha a válságot nem a nemzetközi alapelveknek megfelelően és Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartásával kezelik.

Porosenko a maga részéről hangsúlyozta, hogy az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás szövegében semmilyen változtatást nem tettek. "Azt a szerződést ratifikáljuk jövő kedden, amelyet június 27-én Brüsszelben aláírtam" - szögezte le az ukrán elnök.

Moszkva a napokban hatvan oldalon sorolta fel, milyen változtatásokat szeretne Kijev és az EU társulási megállapodásában, továbbá szankciókkal fenyegette meg Ukrajnát, ha a változatlan szövegű szerződést ratifikálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!