Külföld

2014.09.03. 15:53

"Porhintésnek" nevezte Putyin béketervét az ukrán miniszterelnök

Kijev - Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök "porhintésnek" nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán meghirdetett kelet-ukrajnai béketervét.

A kormányfő szerint a terv valójában az Ukrajna területén tartózkodó "orosz terroristák" megmentéséről szól.

"Ez az úgynevezett terv egy újabb próbálkozás a nemzetközi közösség megtévesztésére a NATO walesi csúcstalálkozója előtt, és kísérlet arra, hogy elkerüljék az elkerülhetetlent: az Európai Unió újabb szankcióit Oroszországgal szemben" - idézte a kormány sajtószolgálata az ukrán miniszterelnököt.

"Putyin valódi terve Ukrajna megsemmisítése és a Szovjetunió felélesztése" - szögezte le Jacenyuk.

A miniszterelnök szavai szerint már nincs bizalom az orosz elnök egyetlen béketervében sem. "Minden korábbi, Oroszországgal egyeztetett megállapodást, Genfben, Normandiában, Berlinben, Minszkben az orosz rezsim vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyott vagy arcátlanul megsértett" - jelentette ki Jacenyuk.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a legjobb terv az "Oroszország által Ukrajna ellen viselt háború" befejezésére egyetlen pontból áll: Oroszország kivonja Ukrajna területéről "reguláris hadseregét, zsoldosait és terroristáit". "Ekkor lesz béke Ukrajnában" - fűzte hozzá.

Kijelentette, hogy Kijev terveket vár a NATO-tól és az Európai Uniótól az "agresszor" megfékezésére.

Jacenyuk a nap folyamán korábban, a kormányülésen kijelentette, hogy Ukrajnának új védelmi doktrínára van szüksége, amely Oroszországot agresszornak minősíti. "Oroszországról ki kell mondani a dokumentumnak, hogy az elsődleges és egyetlen agresszor állam, amely Ukrajna területi épségét fenyegeti" - fogalmazott.

Hírügynökségi jelentések szerint a Mongólia fővárosában tartózkodó Putyin szerdán - a NATO walesi csúcstalálkozójának kezdete előtt egy nappal - hét pontból álló tervezetet hirdetett meg a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére. Orosz források alapján a terv egyebek között azt tartalmazza, hogy az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szeparatisták egyaránt vessenek véget az előrenyomulásnak Donyeck és Luhanszk megyében, valamint az ukrán hadsereg vonuljon vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!