Külföld

2014.08.13. 08:42

Újabb huszonöt ember börtönben terrorizmus vádjával Hszincsiangban

Terrorista tevékenység szervezése, abban való részvétel és terrorcsoportok toborzása vádjával huszonöt embert ítéltek el a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen - közölte a szerdai kínai sajtó.

A Zsenmin Zsipao című központi lap szerint a vádlottak felett a térségbeli Alar város bírósága ítélkezett. A huszonöt elítélt közül ketten - a csoport vélhető vezetői - illegális vallási csoportok szervezése, szélsőséges ideológiák terjesztése, dzsihádra buzdítás miatt életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. A többi elítéltre szintén börtön vár, a legenyhébb büntetés három év időtartamra szól.

A híradások szerint a csoport terrorcselekmény elkövetésére készült, ahhoz késeket, fegyvereket és robbanószereket gyűjtöttek, s bandatagokat toboroztak. Mások pénzt gyűjtöttek támadások szervezése mellett az igazságszolgáltatás elől menekülők segítésére a bíróság ítélete szerint. 

Csang Csün-hszien, a Kínai Kommunista Párt régionális titkára egy hétvégi konferencián úgy fogalmazott, hogy a terrorizmus elleni harc kritikus ponton van, a helyzet bonyolult és súlyos. Csang szerint az autonóm terület stratégiai és taktikai képességeit javítani kell, erősíteni kell a témával kapcsolatos oktatást és információterjesztést. Kína május végén hirdetett egyéves átfogó harcot a terrorizmus ellen, Hszincsiangot kiemelt célpontként nevezve meg. A térségben tavasz óta elharapódzott az ilyen incidensek száma. Március óta két pályaudvari és egy piaci merényletet is elkövettek, több tucatnyi halálos áldozatot és kétszáznál is több sebesültet hagyva hátra, s szinte nincs olyan hét, hogy újabb erőszakról ne lehetne hallani. A kínai hatóságok az általuk terroristának tartott elkövetők kézre kerítését 300 millió jüanos (11,4 milliárd forint) pénzügyi keretből is segítik.

A régió hosszú ideje a han kínaiak és a muszlim vallású ujgur őslakosok közötti feszültség és a fel-fellángoló erőszak színhelye. Az ujgurok elnyomással vádolják a kínai hatóságokat, míg Peking és a helyi vezetés cáfolja a hátrányos megkülönböztetést, és azt állítja, hogy a külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási befolyás alatt álló terroristák erőszakcselekményekkel törekednek megingatni a társadalmi stabilitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!