Külföld

2014.03.13. 08:59

UMDSZ: a kárpátaljai magyarság megfélemlítésére irányult a vereckei emlékmű újabb meggyalázása

A kárpátaljai magyarság megfélemlítésére tett kísérletnek, az összmagyarsággal szembeni provokációnak minősíti a vereckei honfoglalási emlékmű újabb meggyalázását nyilatkozatában az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).

Varga Béla

Az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap csütörtöki számában közzétett nyilatkozat szerint az UMDSZ „határozottan elutasítja a nacionalizmus, a nemzetiségi alapon való elnyomás ezen durva, minősíthetetlen megnyilvánulását." A szövetség elnöksége egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi bonyolult és kiélezett helyzetben minden megosztó, ellenségeskedést keltő cselekedet egyet jelent Ukrajna cselekvőképességének gyengítésével, s így az ország demokratikus rendje ellen irányul. "Határozottan felhívjuk az ország, Kárpátalja megye vezetőit, ítéljék el a vandál cselekedetet, s egyben tegyenek lépéseket a helyi magyarság ellen irányuló nacionalista fenyegetések megszüntetése érdekében" – zárul az UMDSZ nyilatkozata. Hétfő este, a helyszínt pásztázó térfigyelő kamerák felvételei szerint, két ismeretlen, maszkot viselő elkövető gyúlékony folyadékkal öntötte le, majd felgyújtotta a Vereckei-hágón emelt honfoglalási emlékművet. Jelentős kár nem keletkezett, a márvány oltárkő egy része megégett. A kárpátaljai rendőrség szerdán nyomozást indított az ügyben. A vereckei emlékművet szerdán volóci tűzoltók és civil önkéntesek megtisztították az égésnyomoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!