Külföld

2014.01.23. 09:26

Ukrajnai tüntetések - Orosz elnöki szóvivő: Moszkva sohasem fog beavatkozni Ukrajna belügyeibe

Moszkva - Oroszország sohasem fog beavatkozni Ukrajna belügyeibe - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Komszomolszkaja Pravda című lapnak adott interjúban.

 

12:29 - Klicsko átmeneti tűzszünetre vette rá a feleket

Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető csütörtökön rávette a rohamrendőröket és a velük szemben álló tüntetőket, hogy átmenetileg - az ellenzék és az államfő közötti tárgyalások idejére - szüntessék be az egymás elleni támadásokat.

Az Ütés (UDAR) párt elnöke előbb a belügyi alakulatok tagjaival beszélt, hogy ne lőjék a tüntetőket, és vessenek be tömegoszlató gránátokat. Ezután a tüntetőkhöz ment, akiket szintén sikerült rábeszélnie, hogy átmenetileg szüntessék be a rendőrök elleni támadásaikat.

Kijev belvárosában most viszonylagos nyugalom van, egyik oldal sem támad. A tervek szerint délután folytatják a válság rendezését célzó, előző nap megkezdett tárgyalásokat az ellenzék vezetői Viktor Janukovics elnökkel.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Oroszország és Ukrajna testvéri országok - hangoztatta Peszkov, majd kijelentette: Moszkvában "nagy figyelemmel, izgalommal, olykor fájdalommal figyelik, mi történik Kijevben". A Kreml magas rangú tisztviselője hozzátette: meg vannak arról győződve, hogy az ukrán vezetés "kiválóan tudja, mit kell tennie, és meg fogja találni a legjobb  megoldást a helyzet normalizálására, az események törvényes, békés mederbe terelésére".

Dmitrij Peszkov Oroszország és Ukrajna partneri együttműködését sokrétűnek, nagyszabásúnak és hosszú távúnak nevezte. Kijelentette: "ezért megkerülhetetlen a partnerségünk".

Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Moszkva teljesen elfogadhatatlannak tartja a külső beavatkozást az ukrajnai belpolitikába. "Természetesen sajnáljuk és felháborítónak tartjuk, amikor nyilvánvalóvá válik a külső beavatkozás a Kijevben zajló belső folyamatokba" - mondta. Érthetetlennek nevezte, hogy külföldi országok nagykövetei mondják meg, mit kell tenniük az ukrán hatóságoknak Kijevben.

Dmitrij Peszkov a Komszomolszkaja Pravda szerkesztőjének Oroszország ukrajnai jelenlétét, befolyását firtató kérdésére leszögezte: "nem tartjuk magunkat feljogosítottnak arra, hogy bármilyen módon is beavatkozzunk a testvéri Ukrajna belügyeibe". Kijelentette, hogy Oroszország sohasem avatkozott be Ukrajna belügyeibe, és ez nem is fog megtörténni. Azt mondta, hogy a Kijevben született minden döntést az ország vezetése önállóan, a demokratikus folyamatok keretében hoz meg. Az orosz államfő szóvivője elfogadhatatlannak nevezte az úgynevezett politikai menedzselés bármely eszközének használatát.

Miközben a Kreml képviselője a Komszomolszkaja Pravdában tette közzé hivatalos álláspontját, a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió olyan összeállítást sugárzott szerdán késő este (azóta azt időnként megismételve), amely szerint Kijevben a rohamrendőröket támadó, azokkal összecsapó tüntetők a radikális, szélsőségesen nacionalista ukrán politikai szervezetek tagjai, akik az Oroszországban náci kollaboránsnak tartott Sztepan Banderát, az ukrán nacionalisták jelképes vezéralakját éltetik. A televízióban megjegyezték, hogy az Éljen Ukrajna, Éljenek a hősök felkiáltás, amelyet a kijevi tüntetéseken hetek óta hallani, a második világháborúban a Nyugat-Ukrajnában zsidókat, kommunistákat ölő ukrán nacionalisták jelszava volt. Az orosz állami tévében elhangzott az a tudósítás is, amely szerint Izraelben aggódnak az ukrajnai antiszemita megnyilvánulások felerősödése és zsidó származású személyek kijevi bántalmazása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!