Külföld

2014.01.22. 08:53

Ukrajnai tüntetések - Ellenzék: lelőttek egy tüntetőt Kijevben

Kijev - Lelőttek egy tüntetőt Kijevben, amikor a rohamrendőrök szerdán reggel támadást indítottak a város központjában negyedik napja zavargó radikális csoportok ellen.

12:09 - Újabb rendőri akció a kijevi tüntetőkkel szemben

A tüntetők elleni újabb támadásba lendültek az ukrán rohamrendőrök szerda délben Kijev belvárosában.

Helyszíni jelentések szerint a tüntetők második védelmi vonalát is áttörték a rendvédelmi szervek, jelenleg már a második sor barikádot bontják. A tüntetőket a parlament és a kormányépület utcájában egészen a Majdan (Függetlenség tere) közvetlen szomszédságában lévő Európai térig szorították vissza.

A Berkut rohamrendőri alakulat tagjai könnygáz- és hanggránátokat vetnek be a tüntetők ellen, míg az utóbbiak kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendvédelmi erőket.


11:32 - Azarov terroristáknak nevezi a zavargókat, újabb halott

Terroristáknak nevezte a Kijev belvárosában a rohamrendőrök ellen harcoló tüntetőket Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen. Közben a főügyészség megerősítette, hogy két tüntető is lőtt sebek következtében vesztette életét.

"A Majdan (a Függetlenség terén demonstrálók) egy része sokáig egyensúlyozott a békés tüntetések határán, majd átlépte ezt a határt, és általában a keresztény erkölcsi elveket. A Majdan tüntetőinek radikális, szervezett szélsőjobboldali csoportja tömeges rendbontásokat kezdeményezett Kijev belvárosában. Felfegyverkezve és gyúlékony anyagokkal támadtak a rendvédelmi erők tagjaira, és járműveket gyújtottak fel" - fogalmazott kormánya tagjai előtt a miniszterelnök, az ukrán fővárosban kialakult helyzetet értékelve.

Szerdára virradó éjjel és reggel újabb súlyos összecsapások törtek ki a parlament és a kormány épületének utcájában a rohamrendőrök és a tüntetők között. Az összetűzésben már három tüntető vesztette életét, egy lezuhant a Dinamo stadion árkádjának tetejéről, kettőt pedig lelőttek, egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök vagy a zavargás résztvevői közül valaki.

Azarov felsorolása szerint "terror, fosztogatás, emberek jogtalan foglyul ejtése, önbíráskodás és provokációk" jellemzik a tüntetők viselkedését. "Az erkölcstelen és cinikus terroristák odáig mentek, hogy élő emberekre Molotov-koktélokat dobálnak" - emelte ki.

A kormányfő leszögezte, hogy a rendbontások résztvevőit nem lehet békés demonstrálóknak nevezni. "Ezek bűnözők, akiknek felelniük kell a tetteikért. Mint miniszterelnök kijelentem, hogy az áldozatok, amelyek sajnos, már vannak, a tömeges rendbontások szervezőinek és egyes résztvevőinek lelkiismeretét terelik, s ők viselik értük a felelősséget" - hangoztatta Azarov.

Követelte, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki ezeket a bűncselekményeket, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődjenek meg a jövőben.

 

9:41 - Ellenzék: lelőttek egy tüntetőt Kijevben

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

"Egy férfi meghalt ma reggel, vélhetően lesből lőtték le" - nyilatkozta egy ellenzéki forrás. A férfit négy lövés találta el. A hatóságok vizsgálatot indítottak a tüntető halála ügyében. Ő a második halálos áldozata az összecsapásoknak. Korábban egy férfi lezuhant a Dinamo Stadion oszlopcsarnokának tetejéről, és kórházba szállítása után életét vesztette.

Televíziós híradások szerint a rohamrendőrök szerdán akcióba lendültek a tüntetők ellen, miután Mikola Azarov miniszterelnök előző este figyelmeztetett, hogy a hatóságok erőt fognak alkalmazni a "provokátorokkal szemben", ha nem érnek véget a rendzavarások.
A hivatalos közlés szerint a rendőrök legalább ötven embert őrizetbe vettek a zavargásokban való részvétel miatt.

A belügyminisztérium közlése szerint azért léptek támadásba a rendőrök, mert információik a tüntetők szerint valamilyen ismeretlen, vélhetően égési sérüléseket okozó vegyi anyagot terveztek  bevetni a belügyi egységek tagjai ellen. Miután a rendőrök támadásba lendültek, és hátrébb szorították a  tüntetőket, megszerezték az ismeretlen folyadékkal teli tartályokat. Ezután a Berkut rohamrendőri alakulat visszavonult, így a tüntetők visszafoglalták korábbi állásaikat, egészen a kiégett rendőri járművekből álló barikádig nyomultak előre.

Az érvényben lévő szabályzat szerint a rohamrendőrök lőfegyvereket is bevethetnek Ukrajnában a közrend helyreállítására, illetve ha támadás éri őket. Eddig ettől tartózkodtak, és különböző oszlatási eszközöket - könnygázt, hang- és fénygránátokat, gumilövedékeket  - használtak a rájuk támadó tüntetőkkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!