Külföld

2014.01.22. 13:52

Ukrajnai tüntetések - A Külügyminisztérium elítéli az erőszak alkalmazását

A Külügyminisztérium elítéli az erőszak alkalmazását Ukrajnában, mert az csak súlyosbítja a rendkívül bonyolult és veszélyes helyzetet.

A tárca szerdai közleményében azt írják: különös aggodalommal figyelik a már halálos áldozatokkal is járó kijevi eseményeket.

Az erőszak súlyosbítja "az eleve rendkívül bonyolult és veszélyes helyzetet", ezért a Külügyminisztérium arra szólítja fel a feleket, tartózkodjanak attól, és mielőbb kezdjék meg a párbeszédet. 

A kialakult helyzetben - amely minden résztvevőtől felelős magatartást követel -, a tárgyalások jelenthetik az egyetlen esélyt az ország érdekeit szem előtt tartó megoldás megtalálására - mutattak rá.

A Külügyminisztérium egyidejűleg felszólította az ukrán hatóságokat, hogy miközben a rendvédelmi szerveket provokáló, erőszakos cselekményeket elkövetőkkel szembeni fellépnek, tartsák tiszteletben az emberek békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát.

Szerdára virradóra és a nap folyamán újabb súlyos összecsapások törtek ki Kijevben a rohamrendőrök és a Viktor Janukovics ukrán elnök kormánya ellen tüntetők között. Három tiltakozó életét vesztette. Egyikük éjszaka lezuhant a Dinamo stadion árkádjának tetejéről, kettőt pedig a délelőtti zavargásokban lőttek le.

Televíziós híradások szerint a rohamrendőrök szerdán akcióba lendültek a tüntetők ellen, miután Mikola Azarov miniszterelnök előző este figyelmeztetett, hogy a hatóságok erőt fognak alkalmazni a "provokátorokkal szemben", ha nem érnek véget a rendzavarások.

A kormányerők és a tüntetők közötti konfliktus azután mérgesedett el, hogy az ukrán parlament a múlt hét második felében több olyan jogszabályt szavazott meg rohamtempóban, kézfeltartással, amely korlátozta a gyülekezés és a szólás szabadságát, és egyértelműen azt a cél szolgálta, hogy ellehetetlenítsék, törvényen kívülre helyezzék a hatalom ellen tiltakozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!