Külföld

2014.01.20. 21:23

Megtalálták a romániai légi baleset túlélőit

Több mint öt órával az erdélyi légi baleset után a mentők megtalálták a kisrepülő roncsait és a baleset hét sebesültjét.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

A hírt Victor Ponta román miniszterelnök jelentette be a B1 hírtelevízió egy politikai beszélgetőműsorában, amint SMS-ben értesült a fejleményről. 

A hírtelevíziók azt közölték, hogy a repülőgép roncsait egy erdész találta meg a Fehér megyei Horea község körzetében. A repülőgép valamennyi utasa túlélte a balesetet, ám két személy állapotát súlyosnak ítélték a mentő egységek. 

A repülőgép egy hegygerinc közelében szenvedett balesetet kényszerleszállás közben. A roncsok megtalálása után még több mint egy órát tartott, míg az első hegyi mentők is a helyszínre érkeztek. A hírtelevíziók közlése szerint a terep nehezen megközelíthető. A sebesültek egy részét kézben vitték egy terepjáró autókkal is megközelíthető helyig. 

A Britten Norman 2 típusú repülőgép négy orvossal, egy asszisztenssel és két pilótával a fedélzetén hétfő délután hajtott végre kényszerleszállást Kolozs és Fehér megye határvidékén. Az utasok egyike azt közölte telefonon, hogy lezuhant a gépük. A helikopteres mentést lehetetlenné tette a térséget megszálló sűrű köd. Idő közben besötétedett, és a fagypont körüli hőmérsékletben a sérültjeit a kihűlés veszélyeztette. 

A keresésbe a hegyi mentők a csendőrségi és katasztrófavédelmi alakulatok mellett önkéntesek százai is bekapcsolódtak. A keresést a nehéz terepviszonyok mellett a köd, a sötétség és a nyirkos hideg is nehezíti. 

A repülőgép utasai azért tartottak Bukarestből Nagyváradra, hogy egy klinikai halál állapotában tartott páciensnek a szerveit kivegyék, és szervátültetésekre készítsék elő. A hatóságokat a repülő egyik orvos utasa riasztotta, aki azt is közölte, hogy elsősegélyt nyújt a társainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!