Külföld

2013.11.12. 17:44

Feleségveréssel vádolják Timosenko ügyvédjét - újabb politikai per Ukrajnában?

Bírósági eljárás indult Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök ügyvédje, Szerhij Vlaszenko volt parlamenti képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy házasságuk alatt rendszeresen bántalmazta volt nejét.

MTI

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Az ukrán főügyészség közlése szerint orvosi látleletekkel és tanúvallomásokkal együtt elegendő bizonyíték van a birtokukban arra, hogy az ügyvéd rendszeresen bántalmazta volt feleségét, Natalja Okunszka exmodellt 2008 és 2012 között. 

Az ügyben illetékes kijevi bíróság kedden megelőző intézkedésként csaknem 23 ezer hrivnya, azaz mintegy 620 ezer forint óvadékot szabott ki az ügyvédre. Továbbá bekérte útlevelét, és elrendelte, hogy az ukrán fővárost csak hatósági engedéllyel hagyhatja el a következő két hónapban. Védencét, Timosenkót viszont továbbra is felkeresheti Harkivban.

Kedden a volt feleség a Facebook közösségi portálon közzétett egy videofelvételt, amelyen kiskorú lánya még 2011 elején arról beszél, hogy Vlaszenko "hogyan verte a mamáját". Kommentárjában Okunszka azt írta, hogy a felvétel a rendőrség számára készült bizonyítékként, miután "csaknem egy hónapot feküdt kórházban". 

Az exmodellnek Vlaszenko már nem az első férje volt. Közös gyermekük nincs, Okunszkának viszont két fia és egy lánya született korábbi házasságából.

Julija Timosenko eközben védelmébe vette ügyvédjét sejtetve, hogy újabb politikai koncepciós per indult Ukrajnában. "Viktor Janukovics az elmúlt hetekben lábbal tiporja a társulási megállapodást. Az abszurd büntetőeljárás megindítását ügyvédem, Szerhij Vlaszenko ellen előre kitervelten és hidegvérrel hajtották végre, egyenesen a szívre mért utolsó csapásként a társulási megállapodáshoz fűzött ukrán reményekre" - fogalmazott a bebörtönzött politikus. 

Vlaszenkót márciusban fosztották meg bírósági úton parlamenti mandátumától ügyvédi és képviselői tevékenységének összeférhetetlenségére hivatkozva. A parlamentbe a Timosenko mögött álló Haza párt listáján jutott be a tavaly októberi választások nyomán. A pártban az ügyvéd továbbra is vezető szerepet tölt be. Mandátumfosztása miatt az ellenzék tiltakozásul napokig bojkottálta a törvényhozás ülésezését, az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről a bírósági döntést politikai indíttatásúnak minősítették.  
Vlaszenko már akkor feltételezte, hogy azért fosztották meg a mentelmi joggal járó képviselőségtől, hogy büntetőeljárást indíthassanak ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!