Külföld

2013.09.11. 14:15

Amerikai megemlékezések a szeptember 11-i terrortámadás 12. évfordulóján

Washingtonban, New Yorkban és Shanksville-ben is megemlékeztek szerdán a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatairól.

MTI

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Az amerikai elnöki és az alelnöki pár egy perces néma tiszteletadással adózott a 12 éve elkövetett merényletekben életét vesztett csaknem 3 ezer ember emléke előtt. Barack Obama elnök és Chuck Hagel védelmi miniszter beszédet mondott, majd koszorút helyezett el a Pentagonnál létrehozott emlékhelyen.

Az elnök megemlékezett a bengázi amerikai konzulátus ellen tavaly elkövetett terrortámadás áldozatairól is.

"Továbbra is bíznunk kell az értékeinkben és nem veszíthetjük el nemzeti identitásunkat" - hangoztatta Barack Obama, aki egyúttal további éberségre hívott fel az ország védelme érdekében.

A New York-i áldozatok hozzátartozói a Világkereskedelmi Központ ledöntött ikertornyainak helyén gyűltek össze közös megemlékezésre. A szertartáson részt vett Rudy Giuliani is, aki a tragédia idején a metropolisz polgármestere volt.

Tizenkét évvel ezelőtt dzsihádista terroristák utasszállító gépeket térítettek el, amelyekből kettőt az ikertornyoknak, egyet pedig az amerikai védelmi minisztérium épületének vezettek. Egy negyedik repülőgép, amelyet a támadók szintén a hatalmukba kerítettek, a Pennsylvania állambeli Shanksville-nél zuhant le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!