Külföld

2013.08.27. 09:03

Megölték Ingusföldön a biztonsági szervek lázadókkal tárgyaló vezetőjét

Fegyveres támadók megölték kedden Ahmed Kotyijevet, a dél-oroszországi Ingusföld nemzetbiztonsági tanácsának titkárát, akinek feladatai közé tartozott, hogy tárgyaljon a lázadó fegyveresekkel visszatérésükről a polgári életbe.

MTI

Az észak-kaukázusi köztársaság magas beosztású biztonsági vezetőjének gépkocsijára az ismeretlen támadók több sorozatot adtak le automata fegyverekkel. Kotyijev a kórházba szállítás közben belehalt súlyos sebesüléseibe. Sofőrje már a helyszínen életét vesztette.

Junusz-Bek Jevkurov, Ingusföld elnöke kijelentette: biztos abban, hogy a köztársaság nemzetbiztonsági titkárával a munkája miatt végeztek. "Kotyijev bátor ember volt, aki nem félt attól, hogy nyíltan kimondja véleményét az illegális fegyveres csoportok egykori tagjainak és családjaiknak" - mondta Jevkurov.

A nyughatatlan észak-kaukázusi régióban gyakoriak az állami tisztségviselők, igazságszolgáltatási, belügyi szervek képviselői elleni merényletek. Januárban Dagesztán fővárosában, Mahacskalában Magomed Magomedovot, a legfelső bíróság elnökét lőtték le. Tavaly december elején ugyancsak Dagesztánban a gazdasági bűncselekmények és korrupció ellenes belügyi szervek alezredesét ölték meg otthonában.
A térség köztársaságaiban eközben a belügyi egységek - a Szocsiban 2014 tavaszán megrendezendő téli olimpia biztonságának megteremtésének indokával - erőteljes akciókat folytatnak a lázadó fegyveres csoportok felszámolására.

Ramzan Kadirov csecsen elnök augusztus elején arról számolt be, hogy sikeres műveletet hajtottak végre a szomszédos Ingusföldön, és megölték azokat a fegyvereseket, akiknek állítása szerint köze volt az ő csecsenföldi szülőfalujában 2010-ben végrehajtott támadáshoz. Kadirov ugyanakkor bírálta Junusz-Bek Jevkurov ingusföldi elnököt, aki szerinte nem elég határozottan küzd a terroristák ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!