Külföld

2013.04.20. 11:39

Külföldi sajtó Magyarországról - FAZ, Deutschlandfunk

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Deutschlandfunk cikkezett Magyarországról.

MTI

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatos brüsszeli kifogásokra adott kormányzati reakcióról számolt be szombati számában, a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió pedig az Európai Parlamentben a magyarországi jogállamiságról tartott vita hazai visszhangjáról közölt összeállítást.

A FAZ Orbán apró lépései Brüsszel felé címmel közölte Stephan Löwenstein beszámolóját, amely szerint Orbán Viktor "meglepően gyorsan" adott választ José Manuel Barroso levelére, amelyben az Európai Bizottság elnöke a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban felmerült bizottsági kételyeket fejtette ki. Ugyanakkor a válasz "kevéssé volt konkrét" - tette hozzá.

A bizottság kifogásait és a kormányzati reakciót bemutatva megjegyezte: úgy tűnik, Orbán a belpolitikát tekintve "nem fél a brüsszeli nyomástól", ugyanakkor a diáktüntetések nyomán kialakult helyzet kezelése azt mutatja, hogy "sürgősen a dialógus" útjára tér és "békülékeny hangot üt meg", ha egy ügy "igazán fenyegetővé válik számára".

A Deutschlandfunk Orbán támogatói rágalomhadjáratról panaszkodnak címmel közölte Stephan Ozsváth összeállítását. A szerkesztő kiemelte: az alkotmány módosításai heves bírálatot váltottak ki, és az Európai Parlament a kormány engedményei nyomán ugyan eltekint attól, hogy eljárást kezdeményezzen, "de Budapest és Brüsszel még mindig igen távol áll egymástól".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!