Külföld

2013.01.23. 12:15

Izraeli - Tart a szavazatszámlálás, finomodnak az eredmények

A keddi voksok összesítése után, de még a katonák és a külföldön szavazók dupla borítékos szavazatainak összeszámlálása előtt az előző választáson legtöbb szavazatot szerző Kadima párt 1600 szavazattal a kétszázalékos bejutási küszöb alatt maradt a jeruzsálemi közszolgálati rádió jelentése szerint.

A katonák, a kórházakban ügyeletben lévő egészségügyiek és a börtönök közügyektől el nem tiltott rabjai tartózkodási helyükön dupla borítékban adták le voksukat. A külső borítékon személyes adataik szerepeltek, a belső jelöletlen borítékban pedig szavazatuk volt.

A dupla borítékok összeszámlálása csütörtökre fejeződik be. Az országos választási bizottság szerint a pártoknak mintegy 76 100 érvényes szavazatra van szükségük a kétszázalékos küszöb átlépéséhez.

A keddi választási eredmények teljes feldolgozása után lehetséges, hogy eggyel több mandátuma lesz a Habájt Hajehudi (Zsidó otthon) nevű, telepeseket támogató vallásos pártnak. Ha a Kadima nem kerül be, akkor a rá adott szavazatoknak a nagy pártok közötti szétosztása szintén befolyásolhatja a végső eredményt.
Az arabok lakta településeken a választási részvétel mintegy tíz százalékkal alacsonyabb volt az átlagnál a választási bizottság adatai szerint.

A Jiszráél Béténu párt délután rendkívüli ülésen értékeli az eredményeket. Avigdor Liberman pártja, amely a Likuddal közös listán indult, csak tíz-tizenegy mandátumra számíthat az együtt megnyert 31-ből, noha az előző parlamentben tizenöt helye volt. Liberman a kampány során kijelentette, hogy a voksolás után a két párt majd külön-külön frakcióval lesz jelen az új parlamentben.

Azzam El Ahmad, a mérsékelt palesztin Fatah párt egyik vezetője szerint Izrael jobboldali tömbjének meggyöngülése kedvező fejlemény, de a jeruzsálemi közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy mégsem számít valódi változásra az új izraeli kormány politikájában. Reményét fejezte ki, hogy a Jair Lapid, a Jes Atíd (Van jövő) párt vezetője a jó irányba befolyásolja majd Netanjahut és nem teszi magáévá a jobboldal nézeteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!