Külföld

2012.05.10. 09:35

Sikersztori lett a hercegi frigyből

London - Alig valamivel több mint egy éve, 2011. április 29-én kelt egybe Vilmos herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója Kate Middletonnal, aki azóta - férjével együtt - világsztárokat megillető globális népszerűségre tett szert.

MTI

A frigy mesekönyvekbe illő előzmények után köttetett, példázva, hogy egy szerény családban felnőtt leány néha valóban ráakadhat élete hercegére. Vilmos herceg Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban.

Kate Middleton ugyanakkor közrendi családban nevelkedett, édesanyja, Carole a British Airways légiutas-kísérője volt, Michael Middleton, az apa ugyanitt töltött be forgalomirányítói állást.
Kevés híja volt azonban, hogy a tündérmeséből ne legyen semmi. Vilmos ugyanis - általános megdöbbenésre - öt éve szakított kedvesével, akkori bulvárpletykák szerint azért, mert "megijedt" a házasság gondolatától. A mosolyszünet mindazonáltal alig két hónapig tartott, és az ifjú herceg sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Így is eltartott tíz évig, mire Vilmos rászánta magát a boldogító igen kimondására. A herceg 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringtek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege.

Vilmos és Kate Middleton házassága  a brit monarchia utóbbi évtizedeinek legnagyobb sikersztorija. Az ősi londoni koronázótemplomban, a Westminster apátságban tartott ceremónia élő közvetítését kétmilliárd néző követte figyelemmel világszerte, Kate pedig, akinek a királynő a menyegző után a Cambridge hercegnője címet adományozta, azóta igazi világsztárrá vált.Az udvar azonban jól láthatóan ügyel arra is, hogy Katalin hercegnőt megvédje attól a médiaüldöztetéstől, amelytől Vilmos néhai édesanyja, Diana hercegnő annyit szenvedett. Az esküvő óta eltelt egy évben Katalinnak összesen csak ötven hivatalos nyilvános programja volt; Diana a Károllyal 1981-ben kötött frigy utáni első esztendőben 170 programot teljesített.
 
Az udvar és az alattvalók egyaránt abban reménykednek, hogy Vilmos és Katalin házassága másban sem fog hasonlítani a herceg szüleinek zajos és nyilvános házasságtörési botrányokkal kísért, végül válásba, majd tragédiába torkollt házasságára. Ma már közismert tény, hogy Kamilla hercegnő - Károly herceg jelenlegi felesége - és a trónörökös intim kapcsolata, amely még az 1970-es években kezdődött, Károly és Diana esküvője után sem szakadt meg.

Diana 1997-ben bekövetkezett tragikus párizsi autóbalesete után Kamilla jó ideig a leggyűlöltebb személyiség volt Nagy-Britanniában, mert szinte mindenki őt tartotta felelősnek a trónörökösi házasság 1996-ban bekövetkezett felbomlásáért és a Diana halálához vezető eseménysorozat egészéért.

A monarchiát alapjaiban megrázó akkori súlyos botrányoknak azonban Vilmos és Katalin házasságának első évében nyomát sem lehetett lelni. Katalin hercegnő minden jel szerint rendkívüli népszerűségnek örvend a királyi családon belül, aminek egyik beszédes jele, hogy a 86 esztendős uralkodó rendszeresen közös programokon jelenik meg unokájának feleségével. Kettejük viszonyának szorosságát jelzi, hogy - amint udvari bennfentesek a bulvársajtónak megsúgták - a hercegnő külön uralkodói engedély alapján "nagymamának" szólíthatja II. Erzsébet királynőt.

Katalin megkérdőjelezhetetlen népszerűségnek örvend a palota falain kívül is, mégpedig másfajta népszerűségnek, mint annak idején Diana. Dianát, aki 20 éves volt, amikor nála 13 évvel idősebb férje oldalán a királyi család tagja lett, szinte gyermeki bájáért bálványozta az egész világ. Katalin 29 esztendősen esküdött örök hűséget Diana szintén 29 éves fiának, és mindenki azt a felnőtt, megfontolt nőt látja benne, aki a közvélekedés szerint egyenrangú társa lesz az Egyesült Királyság majdani uralkodójának.

 

A Woolworths brit áruházlánc már 2006 karácsonyára legyártatott 25 ezer bögrét, 12 ezer tányért és 15 ezer szalvétát Vilmos és Kate "eljegyzési" portréjával. A Woolworths nem sokkal ezután tönkrement, a várva várt eljegyzési bejelentés pedig csak négy évvel később, 2010 novemberében hangzott el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!