Külföld

2012.05.02. 11:55

Egyiptom: Fegyveres támadók több tüntetőt megöltek Kairóban

Fegyveres támadók tizenkét tüntetőt megöltek Kairóban a védelmi minisztérium közelében szerdán - közölték egyiptomi egészségügyi illetékesek. Az erőszakhullám miatt két elnökjelölt felfüggesztette kampányát.

MTI/AFP/AP

A katonai kormányzás ellen tiltakozó, és szombat óta a minisztériumnál táborozó több száz tüntetőre ismeretlenek támadtak rá a hajnali órákban. A tüntetők visszavágtak.

Az összecsapások közelében felállított tábori kórház szerint az incidensnek 12 halottja van. Az egészségügyi minisztérium illetékesei szerint délig kilenc ember halt meg, 49-en sebesültek meg. A reggeli órákban még öt halottról számoltak be biztonsági vezetők.

Nem tudni, a halottak mind tüntetők voltak-e, vagy vannak támadók is közöttük. Az összecsapások a reggeli órákban folytatódtak.

A tüntetők közül sokan Házem Száleh Abu Iszmaíl ultrakonzervatív iszlamista politikus hívei, akit amiatt zártak ki az elnökválasztásból, mert az anyja kettős amerikai-egyiptomi állampolgár.

A támadók kövekkel, botokkal és Molotov-koktélokkal támadtak a tüntetőkre. Szemtanúk lövéseket is hallottak a több órán át tartó összecsapás alatt.

A tiltakozók sátortáborát szombaton Abu Iszmaíl hívei állították fel a minisztérium közelében, de később csatlakoztak hozzá különböző demokratapárti csoportok keményvonalasai is. A tüntetők száma napközben 1000, éjszakánként 2000-3000 körül mozgott.

Meg nem erősített médiaértesülések szerint Abu Iszmaíl hívei fegyvereket is vittek a sátortáborba, miután korábban a héten támadók megöltek legalább egy tüntetőt.

Egy nevének elhallgatását kérő katonai vezető közölte a francia hírügynökséggel, hogy a hadsereg beavatkozik, hogy véget vessen az összecsapásoknak.

Mohammed Morszi, a Muzulmán Testvériség elnökjelöltje és az iszlamista Abdel-Moneim Abul Futúh az erőszakos cselekmények miatt úgy döntött, hogy felfüggeszti a kampányát. Morszi bejelentette, hogy a tüntetőkkel való szolidaritása jegyében két napra felfüggeszti a kampányát, Abdul Futúh pedig szerdán törölte minden, a kampánnyal kapcsolatos programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!