Külföld

2012.04.12. 13:30

Eddig tartott a tűzszünet Szíriában? A kormányerők megöltek egy civilt

hadsereg megölt csütörtökön egy polgári személyt a közép-szíriai Hamában dacára annak, hogy életbe lépett a Kofi Annan béketervében előirányzott tűzszünet - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

MTI/AFP

Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának előterjesztése szerint csütörtök reggel 6 órától (közép-európai idő szerint hajnali 5-től) mind a kormányerők, mind a lázadók leállítják a hadműveleteket az arab országban. Az első néhány óra nyugalomban telt, összecsapásokról nem érkezett jelentés.

Az OSDH elnökének beszámolója szerint a fegyvernyugvás életbe lépése utáni első áldozatot a Hama tartományban található Mhardé egyik utcáján érte a kormányerők halálos lövése. A szíriai védelmi minisztérium korábban közölte, egyelőre nem vonják vissza a csapatokat a városokból.

A belügyminisztérium csütörtökön felszólította az erőszak elől otthonukból külföldre vagy az ország más régióiba menekült szíriai állampolgárokat, hogy térjenek haza.

Közben a szíriai ellenzék röviddel a tűzszünet kezdete után Bassár el-Aszad elnök uralma elleni tüntetésre szólította fel híveit. Egy ellenzéki aktivista szerint a fegyvernyugvás igazi próbája pénteken, az ilyenkor szokásos tömegdemonstrációk napján lesz, mint mondta, akkor majd kiderül, hogy a kormányerők komolyan veszik-e a béketervet vagy újfent belelőnek a tömegbe.

Annan volt ENSZ-főtitkár csütörtökön Genfből videokonferencia útján tájékoztatja a szíriai helyzetről az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!