Külföld

2012.03.27. 11:53

Szíria elfogadta az Annan-tervet

Szíria elfogadta a béketervet - jelentette be Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai ügyekben megbízott közvetítője Pekingben, miután találkozott Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel kedden.

MTI

Annan szóvivője, Ahmad Fauzi ugyancsak Pekingben úgy nyilatkozott, hogy a damaszkuszi döntés "fontos kezdő lépés, amely véget vethet az erőszaknak és a vérontásnak". Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által jóváhagyott Annan-terv várhatóan lehetővé teszi "olyan környezet létrejöttét, amely kedvez a szíriai nép jogos törekvéseinek megfelelő politikai párbeszédnek" - tette hozzá.

Kofi Annan ugyanakkor hosszú és nehéz feladatnak nevezte a szíriai harcok leállítására irányuló küldetését, de ehhez - mint mondta - bírja Peking támogatását. Hozzátette, azután is, hogy Damaszkusz elfogadta az ENSZ békejavaslatát, amely egyebek mellett tűzszünetre szólítja fel a szembenálló feleket, további erőfeszítésekre és összefogásra lesz szükség a végrehajtáshoz. Az egyetlen út a globális összefogás, Kínával és más országokkal - hangoztatta.

A javaslataira adott kedvező damaszkuszi válasszal kapcsolatban Annan megjegyezte, hogy kész a közös munkára a terv gyakorlati végrehajtása érdekében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által támogatott hatpontos javaslat kitér a politikai párbeszédre, a nehézfegyverek és a katonák lakott területekről történő kivonására, a humanitárius segélyezés akadálymentes biztosítására, a foglyok szabadon engedésére, továbbá az újságírók szabad mozgásának engedélyezésére - emlékeztetett a politikus, aki egyelőre kérdésként fogalmazta meg, hogy mindezekből mi és mikor valósul meg.

Sajtójelentések szerint Annan találkozóján a kínai kormányfővel aláhúzta: tudja, hogy Kína már eddig is támogatóan vett részt a válság rendezésében, de továbbra is Peking segítségét és tanácsát kéri. Vennel folytatott megbeszéléseivel kapcsolatban  elégedettségének adott hangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!