Külföld

2012.02.24. 18:14

Plágiummal vádolják a cseh kabinetfőnököt

Plágiummal vádolja a cseh miniszterelnök kabinetvezetőjét a prágai sajtó.

MTI

Jana Nagyová diplomamunkájában, amelyet a prágai Komensky magánegyetemen végzett tanulmányai befejeztével 2011-ben készített, több oldalt kitevő hosszú idézetek találhatóak a munkaügyi és népjóléti minisztérium elemzéseiből anélkül, hogy a forrás meg lenne jelölve - írja a Reflex című cseh társadalompolitikai hetilap és a Mladá Fronta Dnes című napilap. Mindkét kiadvány azt állítja, hogy birtokában van Nagyová diplomamunkája. A Mladá Fronta Dnes a munka néhány vitatott részét is nyilvánosságra hozta. 

Nagyová korábban a munkaügyi és népjóléti minisztériumban dolgozott. A tárca élén akkor Petr Necas, a mostani kormányfő állt. Miután Necas miniszterelnök lett, Nagyovát kabinetfőnökévé nevezte ki. A prágai sajtó szerint Nagyová egyike azoknak, akik igen komoly befolyással vannak a miniszterelnök döntéseire. Nagyová a sajtó állításait eddig nem kommentálta.

Radek Mezulánek, aki az egyetemen Nagyová konzulense volt, nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az olmützi Palacky Egyetem tanára, Vladimír Polách a Mladá Fronta Dnesnek azt mondta, hogy a többoldalas idézetek egy diplomamunkában elfogadhatatlanok. 

A Reflex úgy tudja: a prágai Komensky egyetemet már hosszabb ideje bírálják, mondván, hogy egyes diplomamunkák eredetisége kétséges. Hasonló problémák miatt a megszűnés veszélye fenyegeti a pilseni Nyugat-csehországi Egyetem jogi karát is, ahol az elmúlt években több ismert politikus - például Stanislav Gross volt kormányfő, vagy Jan Ruml egykori belügyminiszter - szerzett diplomát.

Jana Nagyová tavaly került a sajtó érdeklődésének középpontjába, amikor kiderült, hogy például márciusban prémiumokkal együtt mintegy hárommillió forintnak megfelelő fizetést vihetett haza. Necas akkor azt mondta: közvetlen munkatársai olyan sokat dolgoznak, hogy megérdemlik a rendkívüli jutalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!