Külföld

2012.02.14. 14:36

Korrupció miatt ítéltek el két volt minisztert

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek első fokon két volt román minisztert, akiket egy korrupciós ügyben találtak vétkesnek.

MTI

Decebal Traian Remes 2007-ben mezőgazdasági miniszter volt, amikor egy ügyészségi videofelvétel nyilvánosságra került. Ezen látható volt, amint az akkor még miniszteri tisztségben lévő Remes egy üzletembernek ígérte meg, hogy vállalatának pályázatai előnyös elbírálásban részesülnek a minisztériumnál. A tárcavezető cserében élelmiszereket és 15 ezer eurót fogadott el. Az élelmiszer májas hurka volt, ezért Romániában a sajtó "májas hurka dosszié" néven emlegeti ezt a korrupciós ügyet. A tárcavezető a botrány kitörése nyomán lemondásra kényszerült.

Az ügybe közvetítőként Ioan Avram Muresan is belekeveredett, aki 1997 és 2000 között volt tagja a román kormánynak. Mindkét volt miniszter három-három év szabadságvesztésre ítélték.

Az első fokú ítélet szerint Remestől elkoboznak 1850 eurót, ami az államkasszába fog kerülni, és a két volt miniszternek a perköltségeket is meg kell téríteniük.

Remes és Muresan fellebbezést nyújthat be, amelyet a legfelső bíróság öt bíróból álló testülete fog megvizsgálni.

Január végén két év börtönbüntetésre ítélte szintén első fokon Adrian Nastase volt román miniszterelnököt a román legfelső bíróság egy másik korrupciós perben, amely Nastase 2004-es kampányának finanszírozásáról szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!