Külföld

2012.02.16. 13:28

Királyi örökség nélkül marad a herceg

A román legfelső bíróság által elismert Paul hercegnek nincs semmi esélye, hogy örökölje a román királyi család vagyonának egy részét, de arra sem, hogy átvegye a család jelenlegi fejének, Mihály királynak a helyét.

MTI

Erre a következtetésre jutottak az Adevarul és a Romania libera című román lapok, amelyek csütörtöki kiadásukban a román legfelső bíróság azon döntésének lehetséges következményeit elemezték, amely kimondta, hogy Paul herceg édesapja, Mircea Carol a fia volt II. Károly volt román királynak.

Ezzel a döntéssel egy 21 éve tartó per zárult le. A herceg a 90 éves Mihály király unokaöccse, de a román uralkodóház feje nem ismeri el hercegi rangját arra hivatkozva, hogy Paul édesapja a királyi család által el nem ismert házasságból született.

A két újság szerint Mihály király nyugodt lehet, hiszen a bírósági ítélet pusztán azt ismerte el, hogy a hercegi rangot követelő Paul édesapja II. Károly egykori román király fia volt. A lapok szerint ez még nem jelenti azt, hogy Paul a királyi vagyonból is részesülhet.

Adrian Vasiliu, a román királyi család ügyvédje elmondta, hogy Paul édesapja és Mihály király apjuk, II. Károly 1955-ben bekövetkezett halálakor elosztották a vagyont, így Paul csak azt örökölheti, amit akkor édesapja, Mircea Carol megkapott az egyezség nyomán. A lap szerint ez a vagyonrész távolról sem olyan értékes, mint amilyet Mihály örökölt, és amelyet rendszerváltás után visszaszolgáltattak neki a román hatóságok.

Paul örökösödési terveit áthúzza, hogy II. Károlyt, vagyis nagyapját, ez utóbbi édesapja, Ferdinand király fosztotta meg királyi örökségétől 1925-ben. Ekkor ugyanis II. Károly önként lemondott a trónról, és feleségül vett egy táncosnőt a királyi család nagy megbotránkozására. Ebből a házasságból származik a királyi család által soha el nem ismert Paul herceg édesapja, Mircea Carol is. Ferdinand akkori döntése nyomán Mihály lett a királyi család vagyonának örököse - írták a lapok.

Romániában a királyi családnak csak szimbolikus szerepe, semmilyen közjogi hatalommal nem rendelkezik. A román királyság alkotmányos monarchián alapuló állam volt 1881 és 1947 között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!