Külföld

2012.01.31. 20:08

Megfosztott lovagi rangjától egy bankárt a brit uralkodó

Megfosztott lovagi címétől a brit uralkodó egy volt bankárt, akinek egykori bankját több tízmilliárd font értékű állami tőkeinjekcióval kellett megmenteni a teljes összeomlástól a pénzügyi válság kirobbanása után.

MTI

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció kabinetirodájának kedd esti bejelentése szerint II. Erzsébet királynő "a kormány tanácsára" úgy döntött, hogy érvényteleníti a Royal Bank of Scotland (RBS) volt vezérigazgatója, Fred Goodwin lovagi rangját. Ez azt jelenti, hogy Goodwin többé nem jogosult a lovagi címet jelző Sir előnév viselésére sem.

Goodwin 2004-ben, a Munkáspárt vezette előző kormány felterjesztése alapján részesült az uralkodói elismerésben "a bankszektor szolgálatában kifejtett tevékenységéért".

Az utóbbi években azonban erőteljes politikai és sajtókampány folyt a kitüntetés visszavonása érdekében, tekintettel arra, hogy az RBS 2009-ben az egyetemes brit gazdaságtörténet legnagyobb vállalati veszteségét jelentette be, közölve, hogy előző pénzügyi évét 24,1 milliárd font (8400 milliárd forint) mínusszal zárta.

A bankot - utóbb katasztrofálisnak ítélt akvizíciós ügyletei miatt is - 45 milliárd fontos (csaknem 16 ezer milliárd forintos) állami tőkepótlásban kellett részesíteni; ennek nyomán az RBS jelenleg 83 százalékos állami tulajdonban van.

Goodwin lovagi rangjának megvonását az teszi rendkívüli jelentőségűvé, hogy ilyen intézkedést igen ritkán hoz az uralkodó. Ezt az elismerést a múltban rendszerint csak akkor vonták vissza, ha a kitüntetettet köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt elítélték, vagy súlyos etikai vétségért kizárták valamely szakmai szövetségből és eltiltották foglalkozása gyakorlásától.

Goodwin esetében ezek egyike sem történt meg, és a lovagi cím megvonását indokló keddi közleményében a brit kormány is elismerte, hogy "kivételes eljárásról" van szó.

A kabinetiroda nyilatkozata szerint azonban az RBS csődje jelentős szerepet játszott a 2008-2009-es nagy-britanniai pénzügyi válságban, amely - egyéb makrogazdasági tényezőkkel együtt - a II. világháború utáni legsúlyosabb brit recesszióhoz vezetett, és jelentős közvetlen károkat okozott a brit adófizetőknek és az üzleti vállalkozásoknak.

Nagy-Britannia 2008-2009-ben rekordhosszúságú recessziót élt át. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A Royal Bank of Scotland az elmúlt években a brit pénzügyi válság egyik fő szimbólumává, Goodwin pedig "a bankárkapzsiság" egyszemélyi megtestesítőjévé vált a brit közvélemény szemében. Az RBS volt vezetője ellen a brit sajtó is kíméletlen hadjáratot folytatott, nyerészkedéssel és érzéketlenséggel vádolva az egykori bankigazgatót.

Különösen nagy felháborodást keltett, hogy a jelenleg 54 éves Goodwin - mielőtt 2008-ban távozott volna a csődbe ment bank éléről - olyan nyugdíjmegállapodást kötött, amelynek alapján élete végéig évi 693 ezer font (több mint 240 millió forint) nyugellátásban részesül.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!