Külföld

2011.11.11. 08:57

Földrengés Törökországban: halottak, összedőlt épületek, pánik

Van - Tizenháromra nőtt a szerda esti törökországi földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte a helyi katasztrófavédelmi hatóságok egyik vezetője.

MTI

Aksit Dayi szerint a kelet-törökországi Van városában egy férfi holttestét emelték ki pénteken két összedőlt szálloda egyikének romjai alól. Nem tudni, hogy hány ember van még az ötemeletes épület romjai között, de feltehetően van köztük két török újságíró is, aki a helyi Dogan hírügynökségnek dolgozott. 
A két szálloda szerkezetét valószínűleg meggyengítette a múlt hónapban történt 7,2-es fokozatú földrengés, ezért nem bírták ki a szerda esti 5,6-es fokozatú földmozgást. Sokan azzal vádolják a hatóságokat, hogy nem vizsgálták meg kellő körültekintéssel az épületet a több mint 60 halálos áldozatot követelő október végi földrengés után.
A mentő- és keresőszolgálatok embereinek több mint 20 embert sikerült kimenteniük a két szálloda romjai alól.
Törökországban számos szeizmikus törésvonal található, és naponta számos kisebb rengés történik. Tizenkét évvel ezelőtt, 1999-ben mintegy 20 ezer ember halt meg az ország nyugati részében kipattant két nagy erejű földmozgás következtében.



Földrengés Törökországban - korábbi hírünk

Legalább három ember meghalt a Kelet-Törökországot szerda este megrázó földrengésben, amely romba döntött két szállodát és másfél tucat másik épületet; tizenegy embert kimentettek a romok alól, de sokan a törmelék alatt rekedtek - jelentette a török média.
Az 5-7-es erősségű földmozgás helyi idő szerint szerdán 21 óra 23 perckor történt, epicentruma 4,8 kilométer mélyen volt, Van városától 16 kilométerre délre.

A földrengés legalább hét épületet, köztük két szállodát romba döntött Vanban, s több mint egy tucatnyit más településeken. Az összedőlt épületek nagy része már megrongálódott a térséget október 23-án megrázó erős földrengésben.

A TRT közszolgálati televízió jelentése szerint a mentőalakulatok három holttestet emeltek ki a romok közül, s bár tizenegy embert élve kimentettek, legalább száz ember rekedhetett a törmelék alatt. Az egyik összedőlt szállodában az októberi földrengés után a helyreállítási munkálatokban részt vevő segélymunkások, valamint újságírók laktak.

A vörös félhold török segélyszervezet közel háromszáz fős mentőalakulatot és 15 ezer sátrat küldött a földrengés sújtotta térségbe.

Van környékén október 23-án a jelenleginél erősebb, 7,2-es földrengés pusztított, akkor közel hatszáz halálos áldozatot követelt a természeti csapás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!