Külföld

2010.10.05. 09:11

Ártatlanul küldték a halálba?

A hat évvel ezelőtt az egyesült államokbeli Texasban kivégzett Todd Willingham lehet az első ember, akit halála után rehabilitálnak azóta, hogy az államban 1976-ban visszaállították a halálbüntetést.

MTI

Egy texasi bíró, Charlie Baird szerdára és csütörtökre tárgyalást rendelt el, hogy megállapítsa, valóban ártatlan volt-e a férfi három lánya meggyilkolásában.
   
A bíró hangoztatta, nincs fontosabb az amerikai igazságügyi rendszerben annál, hogy tisztázzanak valakit, aki valójában ártatlan volt, de elítélték és kivégezték.
  
Az akkor 23 éves Willinghamat 1992-ben ítélték halálra, mert a vád szerint felgyújtotta saját házát, megölte gyermekeit. A férfi mindvégig ártatlanságát hangoztatta. A szakértői jelentés szerint viszont szándékos gyújtogatás történt. 
   
Azóta számos szakértő vitatta a jelentés megállapítását, és úgy vélekedtek, hogy baleset történt. Az újabb tárgyaláson ezeket a szakértőket is meghallgatja majd a bíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!