Külföld

2010.08.15. 13:16

Törökországot ostorozza az al-Kaida második embere

Kairó - Részvétét nyilvánította vasárnap az al-Kaida második embere Törökországnak a nyár elején megölt palesztinbarát aktivistáinak halála miatt, de nekitámadt a török kormánynak, amiért "támogatja Izraelt" és együttműködik vele.

MTI

Ajman az-Zavahri, a terrorista hálózat másodikként számon tartott alakja egy militánsok által használt weboldalon húszperces hangüzenetet intézett a muszlimokhoz, és arra biztatta a török népet, gyakoroljon nyomást kormányára, hogy az szüntesse meg a katonai és gazdasági kapcsolatokat Izraellel és vonja ki csapatait Afganisztánból, ahol azok a NATO-erők részeként vannak jelen.

A szóban forgó weboldal üzemeltetése részét képezi a terrorista hálózat azon törekvésének, hogy fő tevékenységi területén, Pakisztánon, Afganisztánon, Szomálián és az arab világon kívül élő muszlimokhoz is eljutassa üzeneteit.

"A török kormány együttérzést mutat a palesztinok iránt amikor nyilatkozatokról vagy némi segélyszállítmány küldéséről van szó, de valójában elismeri Izraelt, kereskedelmet folytat vele, közös katonai kiképzéseket hajt végre, s megosztja vele információit" - hangoztatta egyebek közt Zavahri.

Törökország korábban Izrael legfőbb szövetségese volt az iszlám világban, szoros katonai kapcsolatokkal és élénk kétoldalú kereskedelemmel.

A Gázai övezet ellen 2008 végén indított izraeli hadjárat nyomán azonban megfagyott a két ország viszonya. Jelenleg pedig a török kormány bocsánatkérést követel Izraeltől amiatt a támadás miatt, amelyet idén májusban hajtott végre a Gázai övezet blokádját megtörni szándékozó segélyflottilla ellen, s amelyben kilenc török aktivista vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!