Külföld

2010.06.05. 05:17

Izraeli hadihajók körbevették a Gázába tartó ír segélyhajót

Jeruzsálem - Izraeli hadihajók körbevették szombaton hajnalban a Gázai övezetbe tartó segélyt szállító ír hajót - közölte a hajó útját szervező csoport szóvivője.

MTI

Az akcióra a Földközi-tengeren, 55 kilométerre Gáza partjaitól került sor. A szóvivő szerint több izraeli hajó vette körül a segélyszállítót, s megakadályozták, hogy elérje a Gázai övezetet. Ehelyett vagy Asdod izraeli kikötőbe, vagy máshova akarják kísérni - mondta.
Az al-Dzsazira arab hírtévé megszólaltatta a hajó egyik utasát, aki közölte: az izraeliek követik őket, de egyelőre nem próbáltak felszállni a fedélzetre.

Az 1200 tonnás Rachel Corrie nevű hajó elleni akcióra öt nappal azt követően került sor, hogy izraeli kommandósok megostromoltak egy segélyflottillát, amely hat hajójával át akarta törni a Gázai övezet köré vont blokádot. Akkor az egyik hajó megszállásakor összecsapások robbantak ki, s kilenc török aktivista az életét vesztette. A hétfői izraeli akció nagy felháborodást keltett világszerte.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő már jó előre közölte: nem engedik meg, hogy az ír segélyhajó elérje Gázát. Ugyanakkor utasította a hadsereget, hogy kellő óvatossággal járjon el a hajó feltartóztatásában, vigyázzon az utasok épségére. Mind Izrael, mind az amerikai kormányzat azt javasolta, hogy a Rachel Corrie a Gázai övezet helyett Asdod kikötőjébe fusson be, s rakományát onnan - a megfelelő átvizsgálás után - eljuttatják majd a palesztinokhoz. Ezt azonban a hajó utasai elvetették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!