Külföld

2010.06.05. 15:24

Gázai segélyflottilla - Netanjahu üdvözölte a Rachel Corrie áldozatmentes elfogását

Jeruzsálem - Üdvözölte szombaton Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, hogy áldozat nélkül sikerült megállítani a Rachel Corrie ír segélyhajót, amely szállítmányával az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet felé tartott.

MTI

A miniszterelnök közleményt adott ki, amely szerint "ma láttuk, milyen egy olyan hajó, amelyet olyan pacifisták vezetnek, akikkel ugyan nem értünk egyet, de akiknek tiszteletben tartjuk a jogát arra, hogy a mienkétől eltérő álláspontot képviseljenek, és milyen egy gyűlölet vezérelte hajó, amelyet török szélsőségesek szerveztek, akik a terrorizmus hívei".

Netanjahu szerint Izrael mindkét esetben ugyanúgy cselekedett, hogy tiszteletben tartassa a tengeri blokádot, hogy megakadályozza a Hamász számára zajló fegyvercsempészetet, egyszersmind lehetővé tegye a polgári javak ellenőrzés utáni célba juttatását a Gázai övezetbe.

Az izraeli miniszterelnök szerint országa fenntartja magának a jogot az önvédelemre és arra, "hogy megakadályozza, hogy Gázában egy iráni kikötőt létesítsenek".

A segélyhajót bérlő dublini székhelyű szervezet - az Írország-Palesztina Szolidaritási Kampány (IPSC) - elítélte a hajó izraeli elfogását, és tiltakozó közleményében "eltérítésnek", illetve az utasok "elrablásának" nevezte az akciót.

A Rachel Corrie szombat délután az izraeli Asdod kikötőjébe érkezett, ahol a hadsereg közlése szerint rakományát kiürítik. A hajó, amelyen 15 ember utazik, írek és malajziaiak, közöttük a Nobel-békedíjas Mairead Maguire, eredetileg annak a nemzetközi flottillának képezte részét, amelyet hétfőn az izraeliek megállítottak. Az akkori támadásban 9 török vesztette életét. A hétvégén Gáza felé tartva leállított vízi jármű egy amerikai pacifistáról kapta a nevét, akit 2003-ban, 23 éves korában egy gázai tüntetés során elgázolt egy izraeli buldózer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!