Külföld

2009.07.31. 16:42

Így landolt a Földön az Endeavour űrrepülőgép

Cape Canaveral - Sikeresen visszatért a Földre az Endeavour és hét űrhajósa; az amerikai űrrepülőgép a Floridában lévő Kennedy Űrközpontban landolt.

nincs nev



A 16 napos küldetés során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és az Endeavour legénysége javítási és fejlesztési munkákat végzett az űrállomáson. Egyebek mellett átrakodták az ISS-re és felszerelték a Kibo japán modul utolsó alkatrészeit. Újakra cserélték a 350 kilométeres magasságban keringő űrbázis egyik napelemtábláját tartó szerkezet négy akkumulátorát.
     
Emellett átéltek néhány váratlan kellemetlenséget is, amelyek közül a központi mosdóhelyiség eldugulása és a  levegőtisztító berendezés túlmelegedése okozta a legnagyobb "fejfájást". Végül azonban mindkettőt sikerült megszerelniük. 
    
A NASA még hét űrsiklómissziót tervez a 16 ország részvételével épülő, 100 milliárd dollár értékű űrállomás befejezésére. A következő űrrepülőgép, a Discovery indítását augusztusra irányozták elő. Az utolsóét pedig 2010 szeptemberére.

Forrás és fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!