a tervek szerint haladnak

2018.06.08. 17:30

Teljesen megújul az egykori zöld rendelőintézet épülete

Januárban kezdődött meg a dunaújvárosi egykori zöld rendelőintézet felújítása, amely szinte teljesen új külsőt kap. Csütörtökön a helyszínen, szakemberek kíséretében jártuk be a jelenleg építés alatt álló leendő közigazgatási centrumot.

Szabó Szabolcs

Dunaújváros Januárban kezdődött meg a dunaújvárosi egykori zöld rendelőintézet felújítása, amely szinte teljesen új külsőt kap. Csütörtökön a helyszínen, szakemberek kíséretében jártuk be a jelenleg építés alatt álló leendő közigazgatási centrumot.

Éveken át elhagyatott volt a korábbi egészségügyi központ, amely a közelmúltban visszakerült a város tulajdonába, majd elkezdődhetett a felújítás Fotók: Ifj. Dráviczki Márton

– Az épület teljes körű felújítása januárban kezdődött a homlokzati elemek részleges lebontásával. A homlokzat lebontását szakaszosan terveztük, hiszen így a téli és tavaszi csapadékos időszakban is tudtunk dolgozni az épületben. Most jutottunk el odáig, hogy már gyártás alatt van(nak) az új homlokzat és az új nyílászárók, egy hónapon belül mindezek beszerelése is megkezdődik.

A fő koncepció jelenleg az, hogy fentről lefelé haladunk a gipszkartonválaszfalak kiépítésével. A bordarendszer szinte már elkészült. Közben zajlanak az alapszerelések is: gépészet, elektronika. Folyamatban van a mennyezeti alapszerelés is. Mindezek a nyár első felében elkészülnek, a második felében pedig elkezdődik a festés és a különböző álmennyezeti szerelések, augusztusban már az új burkolással szeretnénk foglalkozni. A korábban tervezett ütemezés szerint haladunk. El kell mondani azt is, hogy az épület átvétele után számos olyan problémára is fény derült, amelyre korábban nem számítottunk. Természetesen a kivitelezés során e hibákat is folyamatosan javítjuk – mondta el lapunknak Parti Lajos építésvezető.

Új szigetelést kap a teljes tetőszerkezet is

A kivitelezőktől azt is megkérdeztük, milyen állapotban kapták meg az épületet:

– A DVG Zrt. korábban kitakarította az épületet, így kulturált állapotban kaptuk meg. Nagyon sok időt és energiát felemésztett azonban a bontási fázis, rengetett bontott anyagot kellett elszállítanunk a helyszínről. Ezek főként a régi

gipszanyagú válaszfalak, álmennyezetek voltak. Egyszóval: az épület már megérett egy teljes körű rekonstrukcióra.

Korábban is három darab lift működött az épületben, így lesz ez a jövőben is. Ebből egy az itt dolgozók munkáját segíti, a többit pedig a látogatók használják majd.

 

Természetesen az építkezés során kiemelt szerepet kapott az akadálymentesítés is. A régi épületnek a főbb szerkezeti elemei megmaradtak. Ezek a szerkezetek azonban már nem felelnek meg a jelenleg hatályos tűzvédelmi előírásoknak, így a teljes épület kap egy új, a jelenlegi elvárásoknak megfelelő tűzvédelmi rendszert. A járási kormányhivatal regionális szerepet tölt majd be.

A beltérben is folyamatosan zajlanak a munkálatok

Az épület technikai és esztétikai kialakítása egy modern, a kor követelményeinek megfelelő, XXI. századi képet fog adni. Az épület kialakítása is azt a célt szolgálja, hogy megfeleljen egy ilyen közintézmény felé támasztott elvárásnak – mondta el lapunknak a kivitelezők részéről Plank Antal, a Grabarics Kft. projektvezetője, valamint Parti Lajos, a Renalpin Kft. építésvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában