Daruszentmiklós

2020.01.21. 11:30

Szorgos munkával telt el a múlt évük

A daruszentmiklósiak is előre tekintő emberek. 2019-ben a közös jövőjüket megalapozó projekteket készítették el, az idén pedig már egymást követhetik azoknak a megvalósulásai.

Balogh Tamás

Rauf Norberttel, Daruszentmiklós polgármesterével beszélgettünk a település elmúlt évéről.

A háttérmunkájuk sikere

– Önkormányzati szempontból egy nehéz év áll mögöttünk. Ettől függetlenül sok pozitívumról beszélhetek, mert a munkánk nyomán több pályázatunk is meg fog valósulni ebben az évben. Ezek az előkészítő munkák akár éveken átívelő folyamatok is lehetnek. Az egyik, hamarosan a befejezéséhez érkező projektünk előkészítése például már 2018-ban kezdődött el – mondta a polgármester, majd a következővel folytatta:

– Az elképzeléstől a megvalósulásig, pláne, ha egy nagyobb volumenű dologról van szó (és ezért közbeszerzéssel kell dolgoznunk), akár három-négy év is eltelhet. Természetesen ez az önkormányzatok pályázati rendszerében a többi településre is igaz. Aminek nagyon örültem, hogy a kifejezetten vidéki településekre kiírt Magyar Falu Programban nagyon gyors az eljárás.

A jövőjüket megalapozó projekteket készítették elő
Fotók: Balogh Tamás

Többfunkciósak lesznek a falupark fejlesztési elemei

– Erre jó példa a helyi identitásos pályázatunk, ami a rendezvényeink lebonyolításában anyagi lehetőségekkel segít bennünket. Mellette egy olyan szakember bérezését tudjuk egy évig megvalósítani, aki a helyi kultúrával és a hagyományok ápolásával foglalkozik. A terv az elmúlt évben született, és a munkatársunkat októbertől már alkalmazni tudtuk – tette hozzá Rauf Norbert, kiemelve: – A faluparkunk komfortosabbá tétele – úgy vélem korosztálytól függetlenül – még több örömöt fog nyújtani községünk lakóinak és a hozzánk ellátogató vendégeknek. A faluparkban épülő létesítményeket, mint például a piaccsarnokot, a fedett színpadot, a játszóteret, de még a műfüves focipályát is többfunkciósra tervezik.

A látványos megvalósulások

– Hál’ istennek több ilyen projektünk is van. Például a Fehérvári úton lévő régi épületünk bővítését fogjuk elvégezni, ahol a nálunk letelepedő vállalkozásoknak kívánunk helyet biztosítani. Két telephelyet alakítunk ki, irodával és teljes infrastruktúrával. A faluparkunkban is több pályázati projekt fog megvalósulni. A piac­csarnokunk építése már folyamatban van, amely egyben rendezvényhelyszínként is fog funkcionálni. Ennek már állnak a falai, a befejezése március végére várható. Ugyancsak ezen a helyszínen építünk egy fedett és szintén többfunkciós színpadot, valamint egy műfüves focipályát is. Ennek a borítása a szokásostól eltérő lesz, ezért más labdajátékok is helyet kaphatnak rajta.

A darusi faluvédők kíváncsian várják a falupark fejlesztését

A kisebb dolgok is fontosak lehetnek

– Néhány tervünk megvalósítása a külső szemlélő számára talán kisebbnek tűnhet, de a számunkra azok is nagyon fontosak lesznek. Ilyen például a szolgálati lakás és a játszótér felújítása, ez utóbbit a felnőttek számára is használható elemekkel akarjuk kibővíteni. Sikerült beszereznünk egy, a községünk elvadult közterületének gondozására használható gépet. Bízunk benne, hogy vele olyan területeket is rendben tudunk tartani, amire eddig nem volt módunk.

Előretekintve

– Most az év elején járunk, és látva a sorra kerülő feladatainkat, bizakodva nézek a jövőbe. Még vannak olyan pályázataink, amikben nincs az eredmény kihirdetve, de remélem, hogy azok is sikeresek lesznek. Az egyik kiemelten fontos a számunkra, ezzel a leendő bölcsődénk épületének a felújítását szeretnénk elvégezni. Szerencsés esetben akár szeptemberben meg is kezdhetné a működését. Mellette a Daru sor csapadékvíz-elvezetését is szeretnénk megoldani. Nem fogunk unatkozni, de ennek a sok szép feladatnak az elvégzése örömöt és lendületet ad nekünk a munkához – mondta el Rauf Norbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában