jutalmazták a közösségért dolgozókat

2018.07.09. 11:30

Sokat tettek Mezőfalváért, illetve a település sportéletéért

Az ünnepi alkalmak minden esetben lehetőséget adnak arra, hogy a faluért kiemelkedően sokat dolgozó emberek közösségi elismerést vehessenek át. A mezőfalvi testvér-települési találkozón Mezőfalváért díjban részesült Zsákovics Istvánné nyugdíjas, Tóth Viktor rendőr törzszászlós és Sóki László képviselő. Mezőfalva sportjáért Klics Ferenc-díjjal Tombor István testnevelőtanárt jutalmazták.

Horváth László

Zsákovics Istvánné 1971. november 15-től dolgozik közmegelégedésre a mezőfalvi általános iskolában. Takarítónőként kezdte, majd 2000-től hivatalsegédként, 2007-től az intézmény technikai dolgozóinak vezetőjeként tevékenykedett. A hosszú évek alatt nélkülözhetetlen munkaerővé vált, s nyugdíjazása után is folytatta munkáját. Szinte nincs olyan szabadtéri vagy tornatermi rendezvény, ahol ne lehetne tartópillérként számítani munkájára a legteljesebb mértékben bármikor, bárhol és bármeddig. Segítőkész, szerethető, mosolygós személyiségével, valamint hihetetlen munkabírásával, kreatív hozzáállásával nemcsak a mezőfalviak előtt szerzett elismerést, hanem az idelátogató vendégek is dicsérően említették tevékenységeit. A Mezőfalván többször vendégeskedő, országot járó Pesti Művész Színház színészei például máig emlegetik Ági néni közreműködését abban, hogy nekik itt minden alkalommal mindenük megvolt, kérésüket követően azonnal. Elmondásuk szerint ilyen együttműködés országos viszonylatban is nagyon ritka.

Tombor István a sporttevékenységéért, Sóki László, Tóth Viktor és Zsákovics Istvánné a közösségért végzett munkáért vehette át a falu megbecsülését jelentő kitüntetéseket

Az iskolában ő mindenki Ági nénije. A munkatársak többsége úgy vélekedik róla, hogy „anyánk helyett anyánk”. Teafőző tudása is legendás, a tankerületi versenyek kapcsán az egész járásban megismerték már e kuriózumot. Köztudott az is, hogy minden mezőfalvit ismer, minden gyereket és a gyerekek szüleit is, így hát komoly respektje van a diákok körében, ami a mai világban bizony óriási dolog.

Tóth Viktor Dunaújvárosban született, de Mezőfalván töltötte gyermekkorát, és helyben végezte el az általános iskolát. Középiskolai tanulmányai végeztével, 1996-tól mindössze húszévesen a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézetnél teljesített fegyveres szolgálatot. 2006-ban családi hagyományokat folytatva édesapja, Tóth István nyugalmazott rendőr nyomdokaiba lépett, és átkérte magát a rendőrség kötelékébe. Mezőfalván körzeti megbízottként kezdte a szolgálat teljesítését. Folyamatosan képezte magát, és számos elismerést vehetett át feletteseitől. 2017 áprilisában a rendőrnap alkalmából rendőrségi tanácsosi címet kapott a Belügyminisztériumban. Majd ebben az évben megalakult a mezőfalvai őrs, ahol parancsnokhelyettesi feladatokkal bízták meg. Igényes vezetőhelyettesi munkájában központi szerepet kap az új iránti érdeklődés, a rendszer­alapú gondolkodás, amely számos feladata teljesítésében is megjelenik.

A falunapon Mezőfalva és testvértelepüléseinek képviselői előtt ünnepélyesen köszöntötték a faluért, a közösségért kiemelkedően sokat dolgozó, önzetlen emberek munkáját Fotók: Horváth László

Nem csupán önmagától, hanem beosztottaitól, munkatársaitól is megköveteli az innovatív szemléletet. Támogatja a tanulást, az önképzést és a tudásalapú munkavégzést, amelynek során kiemelkedő szerepet kap a rendőrszakmai tevékenységek elméletének fejlesztése és a gyakorlati módszerek gazdagítása. Tóth Viktornak nagy szerep jutott abban, hogy Mezőfalván rend van és biztonságban érzik magukat az emberek. Sokszor szolgálaton kívül is jön, segíti a mezőfalvi embereket. A település rendezvényeit rendszeresen biztosítja, a civil szervezetekkel jó a kapcsolata, a nevelési intézményekben is szívesen segít. Hasznos tanácsokkal látja el a helyi lakosokat.

Sóki László tősgyökeres mezőfalvi, itt született, tanulmányait helyben kezdte, majd kereskedelmi szakon végzett. Fiatal korában már megmutatta, hogy igazi közösségi ember, összefogta a fiatalságot és nagyszerű programokat szervezett, amelyekről a mai napig örömmel mesélnek. Dunaújvárosban kezdett dolgozni, de a sors úgy hozta, hogy Mezőfalván a vasboltban folytatta munkáját. Nagyszerű kereskedői vénával rendelkezik a szó nemes értelmében, amellyel a mezőfalvi embereket szolgálja. Több civil szervezetben tevékenykedik, a horgászegyesülettel kezdődően, ahol mai napig segíti a mezőfalvai és a környékbeli horgászok papírmunkáinak intézését a ­MOHOSZ-nál. Alapítója az 1996-ban alakult polgárőrségnek. 2007 óta elnökként látja el feladatait. A polgárőrség tagjai jó vezetőnek tartják, nagyszerű csapatot alakított ki. Minden kérésnek eleget tesz, a nap 24 órájában elérhető és rendkívül segítőkész. A MEDOSZ-SE elkötelezett támogatója, rendszeresen segíti a csapatot. Mezőfalván a Rock estéket már a Vigasságok előtt is szervezte. A Vigasságok alkalmával a pénteki nap a Rock esték napja, amit egy személyben szervez. Mezőfalván minden lakos ismeri és tiszteli. Sóki László igazi lokálpatrióta, jó barát, segítőkész, önzetlen ember, akire minden esetben számíthatnak a mezőfalviak.

Tombor István 1999-ben lett tagja a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola tantestületének. Testnevelő tanárként a mai napig töretlen hittel és lelkesedéssel neveli és oktatja a mezőfalvi gyerekeket. Szeretett sportágának, a birkózásnak elismert és sikeres bázisát hozta létre Mezőfalván. István egy többgenerációs sportolódinasztia tagja, aki személyes karrierjével is inspirálóan hat tanítványaira. Az olimpikon nagypapa nyomdokaiba lépve maga is komoly nemzetközi és hazai sikereket tudhat magáénak a birkózásban. A sportágban való kiteljesedését mégis az edzői munka hozta meg számára. A sikerek záloga az, hogy már kis korban kezdi meg a tehetségek felkutatását és fejlesztését, és egészen felnőttkorig egyengeti sportolói pályafutásukat. Mezőfalván már az óvodás korú gyermekek számára is tart mozgásfejlesztő foglalkozásokat, így teremtve meg a kicsik számára az egészséges életmód mellett való mielőbbi elköteleződés lehetőségét. Nagyon büszke arra, hogy több tanítványa választotta hivatásul a testnevelést vagy a birkózást. Ezáltal diákjai számára be tudja mutatni a sportkarrier-építés teljes spektrumát. Nagy gondot fordít az iskolai edzéseken túl a szakosztállyal és a Magyar Birkózó Szövetséggel való együttműködésre. Jelenleg a Dunaferr birkózószakosztályának vezetőedzőjeként több száz gyermek sportolói pályafutását irányítja.

Fáradtságot nem ismerve bővíti Fejér megyében azon helyek számát, ahol birkózással valósítják meg a mindennapos testnevelést és az egészséges életmódra való nevelést. Számos nemzetközi verseny szervezőjeként tárja ki a világot tehetséges diákjai számára. Tanítványaival elért eredményei között kiemel­kedőek a junior, ifjúsági (kadet), serdülő és diák országos bajnoki címek, dobogós helyek, valamint a birkózó-diák­olimpiák. Az iskola Akkre­ditált Kiváló Tehetségpontként való működésében tevékeny szerepet játszik. Az elmúlt évek alatt több tehetséggondozó pályázatban vett részt sikeresen, hogy anyagi fedezetet biztosíthasson a birkózásban tehetséges mezőfalvi gyermekek tehetséggondozásához, ­táboroztatásához, sportolói karrierjük építéséhez. Évente több alkalommal rendez az iskola tornatermében komoly, nagy létszámú birkózóversenyt gyerekek számára. A szülők körében is nagy elismerést szerzett magának. Mezőfalván megteremtette a birkózás alapjait, az ő nevéhez fűződik, hogy a labdarúgás után a birkózás a másik meghatározó sportággá fejlődött a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában