hosszabb nyitvatartás

2017.10.25. 07:00

Külön, ingyenes kisvonat jár majd a temetőben november elsején! 

Halottak napja miatt ismét megváltozik a forgalmi rend a dunaújvárosi temető előtt, ahol már szombattól, október 28-tól a rendőrök, polgárőrök és a városőrök együtt irányítják majd a forgalmat a Temető utcában és környékén, ők segítik majd a parkolást is.

Pekarek János

A vidékről korábban érkező temetőlátogatók miatt azonban már az elmúlt hét végén is meghosszabbított nyitvatartást vezettek be: reggel héttől este tízig lehetett felkeresni a sírkertet. Ugyancsak ettől a hét végétől a nyitvatartási idő alatt megnyílt a temető összes kapuja: a főbejárati oldalon lévők mellett a 6. számú főúthoz közeli bejárat és az 1956-os, kopjafás emlékhely melletti kapu is, tudtuk meg az üzemeltető céget vezető Palkovics Katalintól.

Új kegyeleti szertartást is bevezetnek, az idős temetőlátogatóknak segítséget adnak az emlékezés napjaiban.

Gumikerekes kisvonat jár majd körbe a dunaújvárosi temetőben november elsején, délelőtt tíz órától este hatig, hogy ezzel is megkönnyítsék szeretteik sírjának felkeresését a nehezen mozgó látogatóknak – mondta lapunknak Palkovics Katalin, a városi köztemetőt működtető Dunaújvárosi Kegyelet Bt. vezetője.

Az ötvenhat férőhelyes kisvonat útvonaláról, öt megállóhelyéről térkép is készül, ilyet minden érdeklődő kaphat a helyszínen. Igyekeztek úgy meghatározni a körjárat vonalát, hogy lehetőleg a temető minden részébe eljuthassanak a nehezen mozgó, idős látogatók, akik eddig autóval vagy taxival tudták csak elérni szeretteik sírját.

Közeleg a halottak napja: a dunaújvárosi temetőben kisvonat körjáratával, meghosszabbított nyitvatartással, több kapu megnyitásával igyekeznek segíteni a látogatóknak. Fotó: Ady Géza

A látogatók dolgát igyekeznek megkönnyíteni azzal is, hogy a főbejárati oldal kapui mellett nyitva lesznek a 6. számú főút oldalán lévő, illetve az 1956-os, kopjafás emlékhely melletti kapuk is, amiket október 23-án nyitottak ki, és nyitva lesznek november 2-ig, de csak gyalogosoknak. A temető meghosszabbított nyitvatartási rend szerint működik október 30-án, 31-én és november 1-én: ezeken a napokon reggel hét órakor nyitják és este tíz órakor zárják a kapukat.

November 3-tól viszont a téli rend szerinti nyitvatartás lép majd életbe: ekkortól reggel hét és este öt óra között lesz nyitva a főbejárati kapu, a többi kapu télen zárva tart.

A halottak napja környéki várhatóan nagy forgalomhoz időzítve meghosszabbítják a temetőgondnokság nyitvatartását is: október 28-án, 29-én, 30-án, 31-én és november 1-én reggel 8-tól 18 óráig tart nyitva az iroda, hogy aki sírhely felől érdeklődik, vagy sírhelymegváltást szeretne intézni, kellő segítséget kapjon.

November 1-én 16 órakor központi megemlékezést szerveznek a temetőben, a ravatalozónál. Ez alkalomból új kegyeleti szertartást is bevezetnek: a temetőbe látogató gyerekek héliumos luftballonokat kapnak, kis cédulával, amire írhatnak, rajzolhatnak: a szertartás után ezeket a léggömböket együtt engedik a levegőbe, az elhunyt szeretteknek szóló üzenetekkel.

November elsején központi kegyeleti szertartást is szerveznek, mondta lapunknak Palkovics Katalin. Fotó: Ady Géza

Palkovics Katalin elmondta: ezzel szeretnék elérni, hogy a gyerekeket se tartsuk távol a temetőtől, hanem a kegyeletgyakorlás hagyományaira neveljük és tanítsuk meg őket a gyász feldolgozására. A Temető utca s a környező utcák forgalmi rendje október 28-tól változik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában