Szőlőhegyi túraútvonal

2017.11.20. 18:37

Lelkes helyi fiataloknak köszönhetően szép táblák jelölik az irányt

Néhány helyi fiatal a fejébe vette, hogy tesznek valamit a közösségükért, a városért, ahol laknak és a környékért. Mindez pedig a kívülállónak is érdekes lehet.

Bokros Judit

kozmér amanda adony

Az adonyi turizmust is föllendítheti egy helyi túraútvonal kialakítása, amely három fiatalember és segítőik nevéhez fűződik.

Szántó Zoltán, Neichl Attila és Neichl Mihály jó ideje barátok, s az is összeköti őket, hogy szeretnek a szép szőlőhegyi részen tevékenykedni. Mint Zoltántól megtudtam, ő 2013-ban vásárolt ott kis présházat, és – figyelve a Szent Orbán Borrend áldásos tevékenységét is – arra gondolt, milyen jó lenne még népszerűbbé tenni a szőlőhegyet mind a turisták, mind az adonyiak körében. Barátaival azt vették ugyanis észre, hogy sokan leginkább csak panaszkodnak arra, mit nem lehet csinálni, ahelyett, hogy észrevennék, mennyi lehetőség rejlik közvetlen környezetük felfedezésében.

Balról Neichl Mihály, Neichl Attila és Szántó Zoltán – összefogtak Adonyért Fotók: Szántó Zoltán

Így aztán – külföldi példák hatására is – elhatározták: túrákat szerveznek a környéken a baráti társaságnak. Később pedig jött a gondolat: a bejárt túraútvonalat jelölni is kellene, így szükség lenne útbaigazító információs táblákra. A gondolatot tett és összefogás követte: saját pénzből megvásárolták a szükséges kellékeket, faanyagot, oszlopokat, festéket, miegymást, és már készültek is az útjelző táblák. A több mint 20 kilométeres távon jelenleg tíznél több útjelző mutatja az irányt, például a Kápolna-sor, a Ráchegy felé. A táblák festését Kozmér Amanda, az adonyi művelődési ház művészeti vezetője vállalta magára.

Ezek az oszlopok és táblák jelzik az irányt, az útvonalat

Az elhelyezéshez az önkormányzat segítségét kérték, ahol azonban biztosították őket arról is, hogy a későbbiekben szívesen támogatják a folytatást. Az pedig lesz, mert Szántó Zoltán elmondása szerint a túraútvonalat szeretnék kibővíteni az adonyi halastavakkal és a nagy szigettel. Valamint, a környék egyéb értékeiről – például az egykori lóvasút – is helyeznének el tájékoztató táblákat. Így sokkal jobban megismerhetővé válnának a szőlőhegy csodás természeti és épített látnivalói – tette hozzá Szántó Zoltán. S jó lenne egy nagy térkép a város központjába, illetve ugyanennek a netes letölthető változata az útvonalról. Mindez nem csupán a helyieknek lehet érdekes, hanem az Adonyba látogató turistáknak is. Fontos megemlíteni, hogy a fiatalok által kijelölt útvonal egy szakaszon érinti a Mária Utat, amely egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok és turistaút-hálózat.

A táblák feliratozásában Kozmér Amanda segített

A munka tehát nem áll meg, a hétvégék sok mindenre lehetőséget adnak – jegyezte meg Szántó Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában