emlékezetes hagyomány

2019.06.03. 07:00

Nincs még egy ilyen nemzeti ereklye a Földön, mint a miénk

Hangulatában is emlékezetesen jól sikerült esemény volt az első városi Szent Korona Nap – arról nem is beszélve, hogy mennyi mindent tanulhattunk, és milyen remek emberekkel találkozhattunk!

Pekarek János

Selmeczi Géza evangélikus lelkész áldásával kezdődött a Szent Korona Napja szombaton délelőtt tíz órakor az evangélikus templomban. A lelkész rövid bevezetőjében emlékeztetett arra a különleges misztériumra, amit a magyaroknak a Szent Korona jelent. Mint mondta, ez az egész magyar nemzet legértékesebb és legjelentősebb kincse, tárgya, eszköze. Megjegyezte: úgy tűnik, mintha a koronán álló kereszt ingadozna, s ebben mintha a mai kereszténység sorsára emlékeztetne – de a kereszt nem dőlhet el, nem szakadhat el attól az alaptól!

A Szent Korona hű mása, Lőrinczi Konrád és az egyik szervező, Kásás Margit
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ezután behozták a templom fő termébe a Szent Korona, a jogar és az országalma hű másolatát, amelyeket Hummel Gizella ötvösművész készített. Az egybegyűltek Vesztergám Miklós tárogatóművész kíséretével énekelték el a Himnuszt, majd Selmeczi Géza olvasta fel a rendezvény fővédnökének, dr. Dorkota Lajosnak a Szent Korona Napra írott üdvözletét. A korona, írta Dorkota Lajos, amit a titkok koronájának is neveznek, s ami minket, magyarokat összeköt, állami, jogi és szakrális jelkép, nemzeti ereklye, amiről sokáig nem tanítottak az iskolákban, tehát ma beszélnünk kell róla, hiszen ez a világ keresztényeinek legfőbb jelképe!

Ezzel a nemzeti ereklyével valóban nem lehet betelni!

Cserna Gábor polgármester köszöntő beszédét Lőrinczi Konrád önkormányzati képviselő olvasta fel. Tolmácsolta a városvezetés köszönetét a szervezőknek, majd hangsúlyozta: nincs még egy olyan nemzet a Földön, amely egyetlen nemzeti ereklyéjének akkora jelentőséget tulajdonítana és olyannyira tisztelné, mint mi, magyarok a Szent Koronát. A Szent Korona a szuverén, keresztény magyar állam jelképe, a magyar történelem legbecsesebb emléktárgya, a legrégebben használt, mind a mai napig épségben maradt királyi fejék Európában, amely csaknem ezer esztendeje tartozik hozzá történelmünkhöz, s amellyel ötvenöt királyunkat koronázták meg. Ez a jelkép fogja össze egy nagy egységgé a magyar államot és a magyar nemzetet.

Farkas Lajos: a korona elválaszthatatlanul kötődik a földünkhöz

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója bevezetőjében hangsúlyozta: a korona több, mint királyi fejék, állami, keresztény jelkép, amely életünk minden szintjét áthatja, és elválaszthatatlanul kötődik a magyar földhöz. Nem véletlen, említette meg, hogy például mind a mai napig aranykoronában számoljuk a termőföld értékét.

A rendezvényen előadás hangzott el Vesztergám Miklóstól Első lépcsőfok a Szent Koronához címmel. Komlóssy Zsuzsanna a magyar szakrális ereklyékről (a koronáról, az ország­almáról, kardról, palásról, jogarról, sarukról és kesztyűkről) beszélt. Schmidt Irén a koronázás szertartásrendjéről tartott előadást. Dr. Fehér András a Szent Korona kutatásának új eredményeit ismertette, mérnöki szemmel. Dr. Tóth Judit Modernitás és Szent Korona Tan címmel tartott előadást. Az összegző beszédet dr. Fehér András mondta el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában