nagyszerű adomány

2019.01.18. 11:30

Könyvek ajándékba a kulcsi iskolának egy nyugdíjastól

Egy dunaújvárosi nyugdíjas háromszáz könyvet adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak azzal, hogy vigyék e köteteket jó helyre: ahol olvassák őket!

Pekarek János

Jobb helyre nem is kerülhettek volna az adományozott könyvek: a kulcsi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola könyvtárát gyarapítják tegnap délelőttől kezdve. Azért pont a kulcsi iskoláét, mert a máltaiak úgy gondolkodtak, hogy a városban s a városhoz közelebb lévő településeken jobbak az adottságok, amíg Kulcson nincs külön könyvtár, s így ott még a felnőttekhez is eljutnak e könyvek!

Mudra József és neje a máltaiaktól, a kulcsi iskolaigazgató, Schinogl Ferenc és a könyvek
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A történet egyébként tökéletes, minden részletében. Az adományozó egy dunaújvárosi nyugdíjas, Gulyás Pál, aki már elmúlt hetvenesztendős. Kétszobás panellakásban él feleségével, jelentős házikönyvtárral körülvéve. Nagyon szeretett olvasni – s a múlt idő csak azért, mert mint mondta nekem: a kor előrehaladtával az olvasás szeretete ugyan megmaradt nála, de a türelme csökkent.

Feleségével az volt a szokásuk, hogy minden lehető alkalomra, születésnapra, névnapra, karácsonyra, húsvétra könyvet vettek egymásnak ajándékba. Aztán mindketten elolvasták a másik könyvét is. Többször is. Olvasták a gyerekek is, az unokák viszont már számítógépen olvasnak.

Úgyhogy a most elajándékozott köteteket legalább háromszor-négyszer olvasták már a családban. Nem valószínű, mondja Gulyás úr, hogy ötödször is a kezébe vehetné valaki e könyveket a következő években.

Hát akkor miért ne kerüljenek oda, ahol újdonságnak hatnak, ahol hasznukat veszik majd, ahol pallérozódhatnak majd a Világirodalom Remekei sorozat, vagy a Jókai-összes kötetein?

– Ha lesz öt ember, aki olvassa és netán még újabb öt embernek továbbadja, akkor már nyert ügyünk van! – mondta Gulyás Pál. S innen már csak egy lépés volt, hogy baráti tanácsra megkereste a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportját: találjanak helyet a könyveknek. A csoport vezetője, Mudra József pedig végtelen örömmel vállalta a feladatot!

Kötetek a gyermekek kezébe

Az adományozó Lakiteleken született, 1954 óta él Dunaújvárosban, itt lett könyvtári tag is: még a Görbe utcai városi könyvtárban… Az általános iskolát még Lakitelek-Oncsatelepen kezdte, de az első osztályt már itt, a városban, a Vasvári Pál Általános Iskolában (a „húsz tantermesben”) fejezte be, Tamás Károlyné osztályfőnöksége mellett. Olvasztárként, majd főgázkezelőként dolgozott a vasműben, a nagyolvasztónál, 1966-tól 2006-os nyugdíjba vonulásáig folyamatos váltó műszakban.

Feleségével két gyereket neveltek fel, s most három unoka gazdagítja az életüket.

Szó sincs arról, hogy ezzel a háromszáz kötetes adománnyal kiürítették volna könyvespolcaikat: maradtak még ott nyomtatott szellemi termékek bőven. Azonban jobbára kézikönyvek vagy szótárak, illetve olyan, ritkaságszámba menő kötetek, mint például egy 1937-es lexikon. Gulyás Pál nagyon örül, hogy iskolába kerültek a könyvek: gyerekek kezébe, fejébe…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában