Elmesélték és megmutatták, hogy mire való a készülék

2018.11.08. 11:30

Életmentő segítség lehet, ha tűz keletkezne a házban

Fejér megyében 39 füstérzékelő készüléket ad át a katasztrófavédelem a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetett állampolgárok részére. Az érintetteket a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat bevonásával választották ki.

Balogh Tamás

A kampány részeként Szemler Zoltán tűzoltó százados, tűzoltóparancsnok-helyettes adott át egy füstjelző készüléket Daruszentmiklóson.

A füstérzékelő megismerése után együtt örült a család és Szemler Zoltán tűzoltó százados a megkönnyebbült Margit nénivel
Fotók: Balogh Tamás

 

Mit tud egy ilyen készülék?

– Ez egy optikai füstérzékelő, ami az esetleges tűzből keletkező füstöt és égésterméket érzékeli. Ilyen esetben egy hangos figyelmeztető jelzést ad a lakóknak. Ezzel lehetőséget nyújt az ott élők számára, hogy eloltsák a tüzet vagy időben el tudják hagyni a lakást.

A százados bemutatja a felszerelés és az üzembe helyezés módját a családnak

Mik a tüzek kialakulásának a gyakori forrásai?

– Az egyik kapcsolatban van a jelenlegi „Ne gyújtsa, gyűjtse!” akciónkkal. Ezzel arra kívánjuk a lakosság figyelmét felhívni, hogy a különböző tüzelő berendezéseikben ne égessenek el műanyagokat, gumit és rongyot. Ugyanis ezek az égésterméket elvezető berendezések fokozott elkormozódásához vezetnek. Ez pedig fokozza a kéménytüzek kialakulásának veszélyét. A másik komoly veszélyforrás a túlterhelt vagy föltekert elektromos vezetékhosszabbítókban keletkezhet.

A füstérzékelők nem igényelnek kezelést és karbantartást. Egyszerűen a lakás legmagasabb pontjára kell telepíteni, mert a keletkezett füst oda száll leghamarabb.

Szemler Zoltán tűzoltó százados átadja a füstérzékelőt Batári Pálné, Margit néninek

Batári Pálné, Margit néni kilencvenéves, és Daruszentmiklóson lakik. Pedáns rendben, aktívan, ahogy egy ilyen korú falusi hölgynél azt már megszokhattuk. Az igazi emberevős morgást, vad csaholást produkáló, házőrző kutyájával, no meg a cicáival, valamint a baromfiól lakóival. Igazi idillben.

– Egy kis vérnyomásbaj, a hallásom se az igazi, és kisebb betegség is előfordul velem, de nincs szükségem napi ellátásra. Még finom pogácsát is tudok sütni. Meglepődtem, hogy idehozták nekem ezt a masinát! Tartottam tőle, hogy sok baj lesz vele, mennyibe fog kerülni, és hogyan fogom majd használni. Ez a fiatalember viszont nagyon szépen elmesélte, hogy mire való, megmutatta a lányaimnak, hogy kell használni, és most már nem is vagyok olyan ideges miatta. Megtudtam, hogy segítségre való, hozzá sem kell nyúlni, megmutatták a hangját is, amit csinál, ha baj lenne. Majd elleszek vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában