újítás az apróknak

2018.01.24. 20:35

Dunaföldváron megújult a bölcsőde

A végéhez közeledik a dunaföldvári bölcsőde felújítása, amelyet egy nyertes bölcsődefejlesztési TOP-pályázat eredményeként nyolcvankilenc millió forintból valósítanak meg.

ddd

A játszókert elkészülte után tervezik megtartani az ünnepélyes átadást. A külső és belső munkák többségével már végeztek. Április 30-ig már csak a játszókert kialakítása, a külső játékok és a napelemek elhelyezése van hátra. A Kossuth utcában járóknak feltűnhet az épület új homlokzata, igényes felirata.

2017 augusztusában elvégezték a tetőcserét, az épület külső és födém szigetelését, a fűtés teljes korszerűsítését hőszivattyúval és új radiátorokkal. Kifestették a termeket, cserélték a nyílászárókat. Minden szobába sófalat és levegőszűrőt építettek be, ezek a gyakori felső légúti megbetegedések megelőzését szolgálják. Gazdagodtak tárgyi eszközökkel, sok új bútorral és játékkal. Vastagabb szőnyeg került a csoportszobákba – kaptuk a tájékoztatást Bálint Erikától, a Varázskert bölcsőde vezetőjétől.

A munkákat zömében helyi vállalkozók végezték az intézményvezető és munkatársai nagy megelégedésére. Java részét az augusztusi szokásos intézményi zárás alatt teljesíteni tudták, a többit is olyan magas színvonalon és szakszerűen, hogy nem okozott gondot a gyermekek fogadásában. Emberségből is jól vizsgáztak a szakemberek, mert segítőkészek voltak – mondta Bálint Erika.

A mikrotérségi oktatási-nevelési intézmény felbomlása után augusztus elsejétől az új szervezeti formában a Dunaföldvári Eszterlánc Óvoda, Bölcsőde és Konyha intézmény részeként a Varázskert bölcsőde nevet választották. A városi önkormányzat fenntartásában működő intézményben eddig 26 gyermek gondozására volt engedélyük. Jelenleg 22 gyermekkel foglalkoznak, márciusban érkeznek még ketten. 2018. szeptember elsejétől indul – a tervek szerint 14 kisgyermekkel – a harmadik csoport. A férőhelybővítéshez kapcsolódóan két gondozónőt és egy dadust is felvesznek. A naponta 6 órától 17 óráig nyitva tartó bölcsőde Dunaföldvár ellátási területéről – a rendelet szerint – húszhetestől hároméves korig fogadja a kisgyermekeket. Jelenleg két, tíz hónapos a legfiatalabb. A szülők az önkormányzat döntése alapján jelenleg 350 Ft/nap étkezési térítést fizetnek, gondozási díjat nem kér a város.

Ottjártunkkor éppen ebédeltek a bölcsődések, a 2-3 éves kisgyermekek szépen, önállóan, csendben kanalazták a levest. Az egyik édesanya, Köntös Hajnalka kisfiáért, a tízhónapos Botondért érkezett. Még az elején vagyunk, de nagyon jók a tapasztalataim – mondja -, mert gyermekbarát, kulturált és biztonságos környezetben foglalkoznak a kicsikkel. Látszik, hogy minden a gyermekek érdekét szolgálja. A kiscsoportban dr. Stingli Erzsébet doktornővel találkozunk, aki már több mint harminc éve végzi szokásos látogatását a bölcsődében. A szükséges vizsgálatok, ellenőrzések mellett a szülők esetleges írásbeli egészségügyi jelzéseire is reagál.

A bölcsőde udvarrésze tágas, lesz bőven hely az EU-szabványoknak megfelelő, a bölcsődei korosztály magasságához illeszkedő, jó minőségi játékok telepítésére. Az ütéscsillapító gumiszőnyeg, a kinti vizesblokk és játéktároló is a gyermekek érdekét szolgálja. Bálint Erika úgy reméli, jut majd forrás az épület hátsó részén egy kerékpár- és babakocsi-tároló kiépítésére, illetve új konyhabútorra és néhány konyhai kisgép cseréjére is.

A Varázskert bölcsőde október-november hónap folyamán hat ellenőrzésen ment át, mindent rendben találtak. A játszókert elkészülte után ünnepélyes átadást terveznek. Tavasszal nyílt napon várják az érdeklődőket, a szülőkkel húsvét előtt családi délutánt tartanak, illetve a leendő bölcsődések számára is nyitott nyári évzáró programra készülnek. A légváras-zenés, lufibohócos rendezvényt, valamint a szülőknek szervezett Beszélgetés a legkisebbekről elnevezésű eladás-sorozatot a Dunaföldvári Bölcsődét Támogató Alapítvány és a Gyermek- és Családsegítő Szolgálat finanszírozza.

A dunaföldvári önkormányzat sokat tesz azért, hogy a gyermekek egészséges körülmények között fejlődjenek, tanuljanak: hét évvel ezelőtt a felső tagozatos diákok számára tágas, modern iskola épült, amely két éve egy felújított szárnnyal bővült. A bölcsőde modernizálása után idén nyáron a külvégi iskola és óvoda felújítása következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában