„Közelebb hozzuk a világot”

2018.09.29. 13:00

Bemutatkoznak a magyarok a magyaroknak

„Közelebb hozzuk a világot” – ez a mottó már régóta nem ismeretlen a kulcsiak számára. Már negyedik alkalommal várják ma 10 órától 18 óráig az érdeklődőket az ingyenes rendezvényre, ahol többek között a térségünkben élő, hagyományaikat őrző nemzetiségiek és Mikóházáról az Ízőrzők Egyesülete vesz részt.

duol.hu

Az Ercsiből érkező rácok nem csak fellépnek, táncolnak, bemutatják népviseletüket, de egész nap maradnak a rendezvényen, és főznek is. Mi több, megosztják egy beszélgetés keretében tudásukat fűszerezési szokásaikról, nemzetiségi ételeikről.

Egy, a térségben aktívan működő székely baráti társaság is bemutatja hagyományait, és tradicionális ételeit. A gasztronómiai élményeket erősen emeli majd a Mikóházáról érkező Ízőrzők Egyesületének részvétele. Már csak azért is érdemes egy pillantást vetni rájuk, mert példaértékűen együtt tud működni ez a kis település, és nem csak a főzésben, a hagyományos falusias ízek megőrzésében, az éneklésben, de valódi összetartó közösségként is működnek.

Három éven át dél-amerikai országok mutatkoztak be
Fotó: archív

Így aztán vadételek, sütemények, raguk, különféle chutnyk, pasták biztosan várják az érdeklődőket, de nem kizárt, hogy kürtőskalács is. A gyermekprogramok mellett fellép az adonyi Rozmaring tánccsoport, a Ködmön citerazenekar és a Cserregő énekegyüttes Szabadegyházáról, fellép egy görög tánccsoport, Ercsiből a Zorica együttes a rácok táncaival és a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes is, de lesz ének jelnyelvvel is. Délután hirdetik ki a Madárijesztőkészítő-pályázat eredményét is.

Rácok, székelyek

A rendezvény értelmi szerzője és házigazdája, Dóka Marianna 4 évvel ezelőtt kezdte el keresni a sclerosis multiplex (SM)betegség gyakoriságát a világban. Így került el Ecuadorba. Ezt követően a további 2 ország már mint baráti országok kapcsolódtak a színes rendezvényhez. Három éven keresztül mindig itt voltak, és bemutatták országukat, gasztronómiájukat, és egy kicsit a saját életüket is. Idén Ercsiből a rácok és egy székely baráti társaság köré szerveződik a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában