minél hatékonyabban

2018.03.29. 14:00

Megújulnak a belterületi utak Nagyvenyimen

Háromszázkilencvenegy millió forint kormánytámogatással és jelentős saját erő hozzáadásával állíthatják helyre Nagyvenyimen a belterületi utak jelentős részét.

Körmendi Erzsébet

Vargáné Kaiser Katalin és dr. Galambos Dénes az útfelújítási projekttáblával Fotók: Hankusz Kálmán

Belterületi utak

Erről, valamint számos más – az utakat is érintő – fejlesztésekről esett szó szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Vargáné Kaiser Katalin polgármester tartott a nagyvenyimi községházán. Jelentős beruházásokról esett szó. A polgármester elöljáróban elmondta, hogy az elmúlt évtizedek alatt sikerült elérni, hogy a település mostanra közművekkel – csatornával is – teljesen ellátott. Ezek a beruházások jelentősen igénybe vették azokat az utakat, amelyek kiépítéséhez korábban a lakosság is hozzájárult. Az aszfaltozás nem volt része a pályázatoknak, így mostanra – felmérés is bizonyította – jogos lakossági igényként fogalmazódott meg a lakók részéről, hogy az önkormányzat újíttassa fel a belterületi utakat. Keresték a megoldást, hangsúlyozta a polgármester, ebbe a munkába – ahogyan másban is – segítségükre volt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, aki nagyvenyimi, és korábbi képviselőtestületi tagként, alpolgármesterként is ismeri a helyi problémákat.

Vargáné Kaiser Katalin és dr. Galambos Dénes az útfelújítási projekttáblával
Fotók: Hankusz Kálmán

 

Közlekedésbiztonsági fejlesztés

A község adottságai, az objektív feltételrendszere, a történeti háttere és térszerkezete sajátos. Korlátozott a bevételszerzési képessége, hiszen a települést körülvevő magas aranykoronájú szántóföldek rovására nem növelheti az iparterületét. A lakók segítségével és pályázati forrásokkal lett volna csak lehetőség a belterületi utak helyreállítására. Mindkettővel megpróbálkoztak az elmúlt években, tette hozzá Vargáné Kaiser Katalin. Végül a miniszterelnök márciusi dunaújvárosi látogatásakor az országgyűlési képviselő hívta fel a kormányfő figyelmét a venyimiek nagy bánatára, és utána döntött a kormány a 391 millió forint támogatásról.

Ezt az összeget minél hatékonyabban szeretné felhasználni az önkormányzat. A teljes – 24 kilométernyi – belterületi úthálózat felújítása egymilliárd forintba kerülne alapesetben. Ekkora összeg nem áll rendelkezésre. Ám az intézmények, az óvoda, az iskola, a mezőgazdasági területek, a temető, a gyűjtőutak megközelíthetőek lesznek. A teljes úthálózatra kérnek árajánlatot, aztán majd meglátják, hogyan tudják a legjobbat kihozni a beruházásból, vagyis a legtöbb lakót érintően a legnagyobb útszakaszt helyreállíttatni a rendelkezésre álló összegből. A kormánytámogatáshoz 100 millió forintot tesz hozzá az önkormányzat, továbbá a képviselő-testület biztosította 50 millió forint hitel igénylésének elvi lehetőségét is. Szintén az utakat érinti, hogy 80 millió forint támogatást kapott Nagyvenyim a településközpont közlekedésbiztonsági fejlesztésére, több mint 100 millió forintot az iparterülettől Mélykútra vezető út helyreállítására, és akkor még nem ejtettünk szót a községen áthaladó 6219-es Dunaújváros–Sárbogárd út felújításáról. Ilyen volumenű útfelújítás az elmúlt ötven év alatt nem volt Nagyvenyimen.

Az óvoda utcájának a burkolata is gödrös, rossz minőségű

Dr. Galambos Dénes lokálpatrióta, ám – ahogyan fogalmazta – Dunaújvárosra és a körzetébe tartozó mind a nyolc településre nagy gondot fordít, mindenütt ismeri a problémákat, és segít a megoldásukban. A 3,4 milliárd forint TOP-támogatást is igyekeztek a legoptimálisabban felhasználni. A Modern városok program, az ipari övezetek jobb megközelíthetősége az alapja a négy számjegyű utak, esetünkben a 6219-es felújításának. A beruházás közel 50 kilométer úthelyreállítást foglal magában, jól halad az előkészítés, tavasszal kezdődik a 6-os úttól Nagyvenyim határáig terjedő szakasz kivitelezése, majd a munkák folytatódnak a mezőfalvi körforgalomig. A döntések után tehát az építések, megvalósítások szakasza következik, mondta Galambos Dénes, aki húsvéti jókívánságokkal zárta a sajtótájékoztatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában